Pe aceeași temă
Principalele modificări aduse proiectului de lege pe care Guvernul Orban își va asuma răspunderea miercuri, în plenul Parlamentului:
Perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant s-a redus la 60 de zile;
Numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor a fost redus de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă. Amendamentul a fost depus de USR;
Reprezentarea minorităţilor naţionale din Parlament şi a formaţiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor Electorale, astfel încât "să fie permisă această reprezentare pentru minorităţile naţionale şi pentru formaţiunile politice care au 7 senatori sau 10 deputaţi";
Modul de acreditare a observatorilor la secţiile de votare, "astfel încât această activitate să fie facilitată faţă de normele aflate în vigoare, care îngreunează, pe de-o parte, acreditarea observatorilor independenţi şi, în acelaşi timp, permite prezenţa în proximitatea Secţiilor de votare a unor reprezentanţi politici şi care nu au ce căuta în zona respectivă".
"Obiectivul Guvernului Orban și al PNL, acela de a readuce democrația în alegerile locale, putem să considerăm în acest moment că a fost finalizat și urmează să fie prezentat în Parlament în cursul zilei de mâine în vederea angajării răspunderii”, a spus marți seară Ionel Dancă.
Guvernul Orban își va asuma răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi miercuri, în plenul Parlamentului, ședința fiind programată de la ora 14.00.
După asumarea răspunderii, există un interval de trei zile în care poate fi depusă moţiune de cenzură. PSD și UDMR au anunțat că vor depune moțiune de cenzură, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, se declara convins că aceasta va trece, deşi, matematic, cele două partide nu au numărul necesar de voturi. USR, ALDE, Pro România şi PMP nu susţin moţiunea.