Pe aceeași temă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi în deschiderea şedinţei de Guvern, despre greva din educaţie, că va fi aprobată această decizie de politici publice, acest memorandum şi este convins că odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial dascălii noştri vor înţelege seriozitatea angajamentului nostru şi vor lua decizia de a reveni la catedră. Premierul a arătat că ”a înţeles această suspiciune care de-a lungul timpului s-a acumulat şi este îndreptăţită”, dar ”în momentul de faţă au avut un partener cât se poate de onest şi cât se poate de angajat în a rezolva aceste probleme”.
”Cu toţii susţinem procesul de transformare şi modernizare a educaţiei pentru că este singira modalitate prin care putem să asigurăm viitorul copiilor noştri şi viitorul acestei ţări. Astăzi aprobăm această decizie de politici publice, acest memorandum şi sunt convins că odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial dascălii noştri vor înţelege seriozitatea angajamentului nostru şi vor lua decizia de a reveni la catedră”, a spus premierul în şedinţa Executivului.
Nicolae Ciucă a arătat că prin proiectul România educată şi pachetul legilor educaţiei au căutat să dea încredere că educaţia şi sănătatea sunt priorităţi pentru coaliţia de guvernare şi în cadrul programului de guvernare.
”Tot ceea ce am discutat şi ne-am asumat în întâlnirile cu liderii de sindicat a fost concretizat într-o serie de documente, care au reglementat atît solicitările salariale cât şi cele care vizează investiţiile în educaţie, în îmbunătăţirea condiţiilor cât şi în tot ceea ce înseamnă procesul tehnic de derulare a educaţiei”, a spus premierul, amintind de Ordonanţa adoptată în şedinţa de guvern de săptămâna trecută. Premierul a arătat că ”a înţeles această suspiciune care de-a lungul timpului s-a acumulat şi este îndreptăţită”, dar ”în momentul de faţă au avut un partener cât se poate de onest şi cât se poate de angajat în a rezolva aceste probleme”.
”Împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru că am vrut să punem laolaltă atât executivul cât şi legislativul, împreună cu miniştrii de linie, am adoptat aceste măsuri şi vom continua să susţinem şi să vorbim despre ele şi să le materializăm în aceste documente pe care le-au solicitat reprezentanţii personalului din educaţie. De aceea, astăzi, tocmai pentru a oferi garanţii suplimentare faţă de concretizarea măsurilor pe care le-am adoptat, vom aproba un memorandum în cadrul unei declaraţii pe care o vom aproba în Guvern şi publica în Monitorul Oficial exact cu elementele de referinţă legate de prevederile salariale pentru debutanţii din educaţie, în grila de salarizare specifică noii legi a salarizării şi celelalte măsuri care au fost prevăzute în Memorandum în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura de învăţământ”, a spus premierul.
Nicolae Ciucă a menţionat că sunt ”asumări politice”.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fguv.ro%2Fvideos%2F958181755428652%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
”Am stabilit de asemenea cu domnul Marcel Ciolacu să ne asumăm împreună, ca lideri ai celor două partide, PNL şi PSD, să semnăm un angajament politic tocmai pentru a oferi acele garanţii prin care în final să determinăm educatorii, profesorii, învăţătorii, toţi cei care lucrează în învăţământ, să reia procesul de învăţământ, pentru că aici nu este vorba doar de relaţia dintre membrii sindicatelor şi guvern ci este vorba despre impactul şi consecinţele acestor decizii asupra a milioane de copii, părinţi şi cel mai important, asupra a sute de mii de copii care urmează să susţină e Evaluarea naţională şi Bacalaureatul. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noştri le înţeleg şi înţeleg de asemenea apelul la încredere şi raţiune pe care îl fac de la masa Guvernului pentru a înceta această grevă şi a putea să finalizăm anul de învăţământ”, a mai spus şeful Executivului.
Premierul a reiterat că ”educaţia şi sănătatea sunt priorităţi ale actualei coaliţii de guvernare şi priorităţi în programul de guvernare”.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării, în urma discuţiei telefonice purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul de învăţământ.
Executivul a anunţat miercuri că Memorandumul va fi adoptat în şedinţa Executivului din 8 martie şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare.
Context
Profesorii au cerut stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, aplicarea grilei de salarizare pentru învățământ într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunțați de Guvern, majorări de salarii și mai mari decât în ordonanța dată zilele trecute, acordarea, de la 1 ianuarie 2024, a cel puțin 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.
De asemenea, documentul prevede stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector „învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă.
Conform Guvernului, memorandumul „va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic”.
Memorandumul este un act intern al Guvernului, care nu se publică în Monitorul Oficial al României.
Ce prevede Regulamentul din 10 mai 2009 privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării:
Memorandumul este instrumentul prin care se supune spre aprobare inițierea negocierii și/sau semnarea unui tratat internațional, respectiv suspendarea aplicării unui tratat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 590/2003.
Memorandumul poate fi elaborat și în cazul în care este necesară o decizie a Guvernului într-o anumită problematică. Memorandumul va fi avizat de instituțiile implicate și va cuprinde descrierea respectivei probleme și propuneri pentru rezolvarea acesteia.
Memorandumul este un act intern al Guvernului, care nu se publică în Monitorul Oficial al României.