Guvernul amenință benzinarii cu legea speculei dacă cresc „nejustificat” prețurile la carburanți

L. G. | 29.06.2022

Guvernul avertizează că va considera drept „acțiune speculativă” o creștere „nejustificată” a prețurilor la carburanți, pe perioada aplicării mecanismului de compensare a prețurilor.

Pe aceeași temă

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care instituie un mecanism de compensare a prețurilor la carburanți. Acesta va fi implementat în perioada 1 iulie – 30 septembrie și va fi opțional, așadar benzinarii nu pot sunt obligați să scadă prețul. Benzinarii care vor reduce prețul cu 0,5 lei pe litru, inclusiv TVA, vor primi jumătate, respectiv 0,25 lei pe litru, de la stat, compensând cu sumele pe care le au de plătit la rândul lor către stat, arată proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor.

Proiectul mai prevede, de asemenea, că benzinarii care cresc prețurile în această perioadă vor fi acuzați de speculă. Ministerul Finanțelor susține că a inclus această prevedere pentru a evita un „comportament inadecvat al operatorilor economici”, drept pentru care „se propune instituirea unor măsuri în vederea evitării creșterii nejustificate a prețurilor la aceste produse, precum și pentru nerespectarea prevederilor proiectului de act normativ”.

„Creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, arată proiectul de ordonanță de urgență.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor nu explică în actul normativ ce înseamnă o creștere „nejustificată” a prețurilor. Asta deși la nivel global prețurile petrolului sunt volatile și fluctuante, în această perioadă caracterizată de tensiuni geopolitice.

Totodată, „legea speculei”, adică ordonanța de urgență privind combaterea acţiunilor speculative, se poate aplica doar în situații excepționale.

„În scopul asigurării unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi a unei bune funcţionări a pieţei interne, prin prezenta ordonanţă de urgenţă sunt reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză stabilite explicit prin acte normative emise de Parlamentul sau Guvernul României”, arată ordonanța.

România nu se află, în prezent, în niciuna dintre aceste situații și Guvernul nu a anunțat o intenție de a trece la o situație excepțională în perioada 1 iulie – 30 septembrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22