Guvernul anunță parlamentul că a prelungit starea de alertă. Parlamentul cere completarea procedurii

Redactia | 17.06.2020

Guvernul a informat parlamentul că a prelungit starea de alertă. În replică, șefii PSD ai celor două Camere i-au cerut să completeze „procedura” și să ceară voie să prelungească starea de alertă.

Pe aceeași temă

UPDATE - Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc, șefii celor două camere ale parlamentului au remis miercuri o adresă guvernului în care îi cer să completeze „procedura” și să ceară încuviințarea parlamentului de a prelungi starea de urgență.

Parlamentul nu mai poate modifica prelungirea stării de alertă. Conducerea Birourilor Permanente reunite a luat act miercuri de informarea trimisă de guvern privind prelungirea stării de alertă.

Guvernul Orban a informat parlamentul și nu a solicitat prelungirea stări de alertă folosindu-se de faptul că în lege nu este prevăzut faptul că Legislativul trebuie să aprobe prelungirea stării de alertă.

Cu alte cuvinte Parlamentul nu mai poate interveni pe hotărârea Guvernului și nu poate aduce modificări.


Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis că nu va fi dat, deocamdată, un vot pe hotărârea Guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă.

Conducerea Parlamentului a hotărât să trimită o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să îi atragă atenţia că această hotărâre trebuie votată de Parlament, iar prelungirea stării de alertă trebuie încuviinţată de parlamentari şi nu doar să fie transmisă spre informare.

Liberalii au invocat în ședință faptul că Guvernul a trimis Parlamentului o informare în acest sens și nu o solicitare de aprobare a prelungirii stării de alertă. Guvernul se folosește de faptul că legea 55/2020 prevede votul Parlamentului doar pentru instituirea stării de alertă, nu și pentru prelungirea acesteia.

PSD a anunțat că nu este de acord cu varianta Guvernului și că va modifica prelungirea stării de alertă în Parlament. Pesediștii doresc ca prelungirea stării de alertă să se facă pe 15 zile și nu 30 cum a anuțat Guvernul.

Guvernul a decis marți prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 17 iunie. Printre măsurile prevăzute în următoarea perioadă se prevede:

  • restaurantele, locurile de joacă și teatrele rămân închise

  • se menține obligativitatea purtării măștilor în spații închise

  • limitarea la 20 de persoane a evenimentelor din spații închise

  • deplasarea persoanelor în grupuri mai mari de 6, dacă nu fac parte din aceeași familie rămâne interzisă.

  • se deschid însă bisericile, dar cu respectarea măsurilor de distanțare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22