Pe aceeași temă
Termenul actual pentru returnarea donatiilor este 31 decembrie 2016, anunta News.ro
Noile amendamente legate de aceasta OUG sunt legate de "reglementarea opțiunii donatorilor de a solicita restituirea sumelor donate, în mod expres, în scris către Ministerul Culturii, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței de urgență, precum și a situației în care nu vor putea fi identificați toți donatorii sau în care aceștia nu își vor exercita opțiunea privind restituirea sumelor donate" si de "constituirea Fondului Brâncuși, care va fi gestionat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în vederea achiziționării de opere de artă contemporană și bunuri culturale aparținând patrimoniului cultural național mobil," anunta Guvernul intr-un comunicat.
Guvernul anunta, in 18 noiembrie, ca "în contextul finalizării Campaniei de subscripție publică, ce a mobilizat peste 100.000 de donatori și a atras peste 1 milion de Euro din donații, o sumă insuficientă pentru acoperirea diferenței de preț, s-au purtat discuții cu proprietarii operei în vederea prelungirii termenului de finalizare a cumpărării operei clasată în categoria tezaur. Acordul proprietarilor stabilește un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20.12.2016."
Liviu Dragnea, presedintele PSD, a solicitat ieri Guvernului Ciolos sa explice public modul in care a fost defasurata campania pentru achizitia Cuminteniei Pamantului, formuland mai multe intrebari pe aceasta tema.
Premierul Ciolos i-a transmis cu putin timp inainte presedintelui PSD ca, in cazul Cuminteniei Pamantului, procesul de achiziție "decurge firesc, conform legii, pentru că acest guvern nu știe să facă lucrurile altfel și nici nu vrea să învețe de la PSD."
Sebastian Ghita si Bogdan Diaconu, liderul PRU, au anuntat in 28 octombrie ca depun la DNA un denunt penal contra premierului Dacian Ciolos, pentru achizitionarea sculpturii Cumintenia Pamantului. Cei doi au anuntat atunci ca plangerea este depusa pentru abuz in serviciu si inselaciune, deoarece pretul sculpturii ar fi fost supraevaluat.
Ministerul Culturii a anuntat la sfarsitul lunii septembrie ca subscripția publică pentru Cumințenia Pământului a adunat 1.163.034 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziție.
Guvernul a anuntat apoi, intr-un comunicat de presa, ca opera “Cumințenia Pământului“, bun cultural de patrimoniu clasat în categoria valorică tezaurul patrimoniului cultural național mobil, va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, după ce Guvernul a luat măsurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare.
Printr-o Ordonanță de urgență adoptată guvernul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro ceruta de proprietarii ei să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Guvernul a anuntat atunci ca scuptura “Cumințenia Pământului” va rămâne în circuitul public si va fi expusa într-unul dintre muzeele bucureștene.
"În cadrul campaniei naționale „Brâncuși e al meu” s-au strâns prin subscripție publică 1.273.668 euro până pe 30 septembrie, din care peste 800.000 euro au fost colectați în ultimele două luni și jumătate," anunta atunci Guvernul.
Guvernul anunta de asemenea "constituirea Fondului Brâncuși, din resursele căruia vor putea fi achiziționate opere de artă contemporană și opere aparținând categoriei tezaurului patrimoniului cultural național."