Pe aceeași temă
Nuclearelectrica este a doua companie energetică profitabilă căreia Ministerul Energiei îi solicită să plătească dividendele aferente profitului realizat, după ce a procedat la fel cu Romgaz.
Potrivit unor surse din piață, companiilor de stat le-au fost trimise note interne prin care li se solicită, pe lângă dividendele aferente profitului realizat și să-și evalueze rezervele în vederea acordării de dividende suplimentare, într-un efort disperat al Finanțelor de a mai astupa din găurile produse de pomenile electorale.
Decizia Consiliului de Administrație a Nuclearelectrica de convocare a AGA a fost luată că urmare a primirii în data de 6 noiembrie, de la acționarul majoritar, Ministerul Energiei, a unei solicitări privind elaborarea și prezentarea de către conducerea administrativă a societății a unui Raport de fundamentare a propunerilor de redistribuire/distribuire a dividendelor către acționari, în vederea convocării unei adunări generale a acționarilor cu acest subiect. Demersul are la bază Memorandumului emis de Ministerul Finanțelor Publice cu tema „Masuri ce trebuie întreprinse de către instituțiile publice implicate pentru aplicarea prevederilor OUG nr.29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la „rezultatul reportat” și „alte rezerve” de către societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome”, aprobat în ședința Guvernului României din data de 31.10.2018, precizează compania.
Ministerul Energiei deține 82,49% din acțiunile Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea 7,47%, iar alți acționari 10,04%.
AGA se va pronunța și în privință valorii dividendului brut pe acțiune în valoare de 0,78935014 lei, a datei plății dividendelor, respectiv data de 28 decembrie 2018 și a modalităților de plată.
Pe 7 noiembrie, Consiliul de Administrație al Romgaz a avizat, în ședința de miercuri, distribuirea unui dividend suplimentar de 1,3 lei/acțiune, la solicitarea acționarului majoritar al companiei, statul român, prin Ministerul Energiei, informează un comunicat al companiei. Suma totală de distribuit este de 501 milioane lei. În luna aprilie acționarii Romgaz au aprobat distribuirea unui dividend brut de 4,99 lei/acțiune, aferent anului 2017, cu totul 1,92 miliarde lei, din care statul încasă 1,34 miliarde lei. În luna august, acționarii companiei au aprobat bugetul rectificat de venituri și cheltuieli pentru 2018, construit pe venituri de 4,8 miliarde lei, cu un plus de 4% fată de bugetul inițial, dar cu un profit net în scădere cu 15%, la 1,1 mld. lei.
La Romgaz, Ministerul Energiei deține 70,01% din acțiuni, alte persoane juridice 25,26%, iar persoanele fizice 4,73%.