Guvernul Grindeanu lasa autoritatile locale fara bani. Cine plateste salariile majorate?

E.b. | 05.04.2017

Guvernul Grindeanu a dat o lovitura grea primariilor si consiliilor judetene, unele ramase fara buna parte din banii pentru investitii.

SHARE 0

Pe aceeași temă

 

 

Asta pentru ca, dupa cum sustin primari si presedinti de CJ, Executivul PSD a decis majorari salariale si taieri de taxe, iar administratia locala trebuie sa le suporte fara nicio compensatie de la bugetul de stat.

 

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a detaliat masurile care greveaza bugetele locale, conform ziare.com.


"In primul rand, a fost majorarea cu 20% a salariilor celor din administratia publica locala. Aceasta crestere a insemnat intr-un oras mare o influenta intre 1 si 3 milioane de euro, in functie de numarul de angajati.


Alt impact a fost decizia CCR care prevede ca salarizarea pentru aceeasi pozitie in administratia locala trebuie sa fie aceeasi peste tot. Ca urmare, mai multe primarii si consilii judetene, mai ales din estul tarii, au fost nevoite la inca o majorare de salarii care s-a ridicat la 25-30%.


Al treilea element a fost majorarea cu 50% a salariilor artistilor. Acolo unde autoritatile locale au in subordine filarmonici, teatre, ansambluri folclorice, deficitele cumulate se ridica si la 6 milioane de euro, daca este vorba despre o autoritate locala mare."


Colac peste pupaza, primariilor le-a fost luata si o importanta sursa de venit prin anularea taxelor pe tranzactiile imobiliare sub 100 de mii de euro, adica imensa majoritate. "Taxa aceasta de 3% nu se mai incaseaza la bugetele locale. La un municipiu ca Oradea impactul este de 700 de mii de euro", spune Ilie Bolojan.

 

 

Nici dinspre consiliile judetene situatia nu se vede mai bine: "Marirea salariilor a fost o decizie perversa a Guvernului. Nimeni nu contesta necesitatea majorarii salariilor, dar in administratia locala ea trebuie facuta de autoritatile publice locale din bugetele proprii, in timp ce in cazul institutiilor din subordinea Guvernului au fost aprobate sume suplimentare din bugetul de stat.


Marirea ar fi trebuit acoperita de bugetul central pentru a nu afecta bugetul de dezvoltare. Guvernantii nu au spus ca pentru marirea bugetului de salarii este redusa suma destinata investitiilor. Se dau salarii in loc sa se bage banii in dezvoltarea locala",a declarat la randul sau presedintele CJ Cluj, Alin Tise.


In Oradea, deficitul a fost de peste doua milioane si jumatate de euro. La nivelul CJ Cluj, marirea bugetului de salarii pentru aparatul propriu, scolile speciale, institutiile de cultura si directiile de asistenta sociala si protectia copilului costa 12 milioane de euro pe an.

 

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

Comentarii 0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22