Guvernul ia în calcul contestarea constituționalității pensiilor speciale ale primarilor

Silvia Simion | 26.12.2015

"Guvernul analizează foarte serios posibilitatea de a solicita Curţii Constituţionale aviz de constituţionalitate pe legea pensiilor speciale pentru aleşii locali", au spus sâmbătă, pentru agenţia MEDIAFAX, surse oficiale.

Pe aceeași temă

 

Conform Constituției României, art. 146, Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori. Menționăm că până în prezent, niciuna dintre entitățile prevăzute în Constituție, cu excepția Guvernului, nu și-au exprimat intenția de a contesta constituționalitatea legii pensiilor speciale pentru aleșii locali, dar nici pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, care a fost recent promulgată.

 

Potrivit legii privind Statutul aleşilor locali, primarii, viceprimarii, preşedinţii de Consilii judeţe şi vicepreşedinţii acestora vor putea primi, la încetarea mandatului și la împlinirea vârstei de pensionare, o pensie specială, în acelaşi regim cu senatorii şi deputaţii.

 

Condiţiile de acordare sunt ca aleşii locali să nu exercite, la pensie, un nou mandat şi ca aceştia să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă pe durata exercitării funcției pentru care primește pensie specială. Între restricțiile pentru acordarea pensiei speciale nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri. Așadar, dacă foștii aleși locali au fost condamnați pentru oricare alte fapte și chiar dacă au executat pedepse privative de libertate, primesc aceste pensii speciale.

 

Pentru ca un ales local să beneficieze de această pensie specială, este nevoie să aibă cel puţin un mandat complet și în limita a trei mandate. Această pensie poate fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel în completarea altor venituri, însă nu poate fi cumulată cu o altă pensie specială, cum ar fi cea de parlamentar. Dacă se află într-o astfel de situaţie, aleşii locali vor trebui să opteze pentru ce pensie specială doresc să aibă în plată.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22