Guvernul interzice manevrarea la volan a gadgeturilor foto, video și de înregistrare. Amenzi duble

Dora Vulcan | 11.08.2019

Guvernul vrea să interzică manevrarea la volan a dispozitivelor de înregistrare audio sau video și foto. Interdicție vor avea atât telefoanele mobile cât și tableta, reportofonul, camera foto sau video.

Pe aceeași temă

În consecință. șoferilor le va fi interzis complet să atingă telefoanele sau oricare alte gadgeturi care dețin și funcția de imortalizare a diverselor momente sau situații în timp ce se află la volan.

În caz contrar, aceștia vor fi sancționați cu 4 puncte penalizare, cu o amendă de 820 de lei, de două ori mai mare decât amenzile primite până acum de șoferii prinși că vorbesc la telefon fără sistem ”hands-free”, scrie G4Media.ro.

Până acum, legislația rutieră prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare (410 lei), dar aceasta se aplica doar celor care se aflau într-o convorbire telefonică folosindu-se de mână și nu de căști sau difuzor.

Propunerea de modificare a Codului rutier se află pe agenda ședinței de luni a Guvernului și va schimba prevederile OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice.

Potrivit modificărilor făcute articolului 108, la alineatul (1), litera c), după punctul 5 se introduce un nou punct, care identifică cu precizie contextul în care va fi aplicată sancțiunea: ”ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

O statistică din 2018 a reprezentanței Comisiei Europene în România, arată că numărul de accidente rutiere fatale este în creștere și a ajuns la 98 de cazuri la un milion de locuitori și reprezintă dublul mediei din Uniunea Europeană unde se înregistrează 49 de cazuri la un milion de locuitori.

Un studiu științific realizat de Comisia Europeană și IRU (Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere) arată că utilizarea telefonului mobil crește riscul de accident rutier cu 50% și un sfert dintre accidentele mortale sunt cauzate de folosirea telefonului mobil.

Totodată, neatenţia este una dintre principalele cauze ale accidentelor produse în coloană (12,8%), precum şi ale celor în care este implicat un vehicul mare, reiese din studiul transmis de CE și IRU către Agerpres.ro.

În 2018, mai multe accidente grave au marcat opinia publică după ce șoferii șoferii erau în ”live pe Facebok”, arătând prietenilor în timp real cum depășesc viteze amețitoare, de peste 200 de km/oră.

În decembrie 2018, o fetiță de 9 ani și-a pierdut viața într-o mașină al cărei șofer reda live, pe Facebook, cum acul vitezometrului se apropie de maximum. O altă fetiță, de 6 ani, a murit în octombrie 2018, pe șoseaua care leagă Timișoara de vama Stamora Moravița, după ce mașina în care se afla a intrat în coliziune cu autoturismul unui șofer de 20 de ani care era live pe Facebook, filmând cum acul vitezometrului depășește 200 de km pe oră. Între aceste două exemple, un altul tras la indigo, s-a petrecut în Mureș, unde doi tineri redau live pe Facebook cum mașina lor depășește 220 km/oră.

Una din consecințele modificării legii va fi și faptul că nu vor mai putea fi filmate de la volan dovezi ale infracțiunilor sau faptelor reprobabile comise în trafic.

Proiectul de modificare a Codului Rutier, aici.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22