Pe aceeași temă
Anunțul oficial a fost făcut de premierul Ludovic Orban la finalul ședinței conducerii PNL. „Obiectivul nostru este ca până la data de 31 decembrie România sa aibă un buget”, a spus șeful guvernului.
Marți, la ora 11:00, președintele Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT pentru aprobarea bugetelor instituțiilor de forță ale statului pentru anul 2020. Avizul Consiliului Suprem de Apărare este obligatoriu pentru ca Legea Bugetului să fie aprobat în ședința de Guvern și mai apoi să fie asumat în plenul Parlamentului.
Săptămâna trecută, Ludovic Orban a afirmat că Guvernul va alege varianta asumării răspunderii pe Legea bugetului de stat, în cazul în care Executivul ca constata că există un pericol de a tergiversa dezbaterea și adoptarea. Premierul a mai spus că Legea bugetului trebuie adoptată până la finalul anului.
„Principalul nostru obiectiv e acela de a reuși adoptarea Legii bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale până la finele acestui an. România are nevoie de buget. Noi nu putem accepta ca PSD să amânăm până în februarie, martie. Fiecare român trebuie să știe clar, în funcție de legea bugetului de stat, la ce să se aștepte. Fiecare companie trebuie să știe la ce să se aștepte, care e cadrul fiscal, cadrul bugetar, care sunt indicatorii economici. E absolut necesar pentru că orice companie trebuie să aibă aceste informații pentru a-și adapta activitatea. Pentru fiecare autoritate locală e vitală adoptarea bugetului până la finalul anului, ca să își poată adopta propriul buget și să înceapă noile investiții în funcție de bugetul pe 2020. E necesară adoptarea. Dacă se poate pe calea dezbaterii parlamentare, mergem pe calea dezbaterii”, a declarat Ludovic Orban.
Contestație la CCR
Social democrații au anunțat deja că vor contesta bugetul la Curtea Constituțională dacă Guvernul își va asuma răspunderea.
„Dacă își vor asuma răspunderea pe legea bugetului vom face sesizare la CCR pentru a arăta greșelile pe care PNL le face la guvernare (...) Nu vom depune moțiune doar de dragul de a avea o moțiune de cenzură”, a declarat Gabriel Zetea, membru în conducerea interimară a PSD.
De asemenea, cei din Pro România sunt nemulțumiți de o asumare a răspunderii, liderul partidului, Victor Ponta spunând că ar susține inclusiv o moțiune de cenzură, dacă ea ar fi depusă de PSD.
Și liderul USR, Dan Barna a declarat că asumarea răspunderii pe proiectul de buget ar fi un precedent periculos.
„Poziţia USR este că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. Ideea de angajare a răspunderii deschide un precedent periculos, orice guvern viitor ar putea evita dezbaterea în Parlament. Bugetul este cea mai importantă lege. Ţinem foarte mult la propunerea dezbaterii în comisii şi în Parlament”, a spus Barna.