Pe aceeași temă
Astfel, vicepremierul arată că în perioada ianuarie- aprilie 2018 veniturile au însumat 89,6 mld lei, în creștere cu 11,8% față de perioada similară a anului trecut.
Aceste sume „includ sumele încasate din activitatea ANAF și din alte operațiuni care nu sunt gestionate de ANAF: fonduri europene, operațiuni financiare, de capital etc”, a menționat acesta.
Venituri realizate vs. veniturile programate
Vicepremierul a încercat să explice că referirea la primele patru luni se explică prin faptul că în martie s-a achitat un miliard de euro în contul rambursărilor de TVA, „astfel că în economia românească s-a întors un mld de euro”, ceea ce determinat o scădere de 6,3% a veniturilor față de nivelul programat în martie 2018.
Vicepremierul Viorel Ștefan a susținut marți seara că „ANAF și-a făcut treaba în primele patru luni ale anului 2018”, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut în urmă cu o zi demisia premierului Viorica Dăncilă, acuzând o execuție bugetară „total nesatisfăcătoare” în primul trimestru al acestui an.
Defalcat pe luni, veniturile în ianuarie au fost cu 8,2% mai mari față de aceeași lună a anului trecut, cu 1,9% mai mari în februarie și cu 2,9% mai mari în aprilie față de veniturile programate, a spus el.
Pentru perioada până în aprilie, sumele încasate de ANAF în primele 4 luni față de sumele programate sunt cu un miliarde de lei mai mari, respectiv 1,4%.
În ceea ce privește impozitul pe venit, încasările sunt mai mici față de primele patru luni din 207 cu 18,2, la o valoare de 8,2 mld lei. Ministrul pune această scădere pe seama reducerii cotei de impozitare a veniturilor de la 16% la 10%.
Ștefan mai spune că pentru ianuarie-aprilie, contribuțiile de asigurări sociale au urcat cu 22,5 mld. lei, un avans de 33,6%, esplicat prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, creșterea nivelului de salarizare și a numărului de locuri de muncă.
Investițiile s-au dublat, afirmă vicepremierul
Vorbind despre „cifre finalizate”, Viorel Ștefan a spus că în primele patru luni ale anului investițiile au însumat 5,9 mld lei, o creștere de „100%” față de aceeași perioadă a anului trecut, când au însumat 2,9 mld lei. De aici și deficitul care a fost utilizat în proporție de 98% pentru finanțarea investițiilor afirmă reprezentantului guvernului.
Conform monitorizării făcute de
HotNews.ro, Viorel Ștefan a mai prezentat următoarele date:
• Accize - încasări de 8,8 mld în primele patru luni din 2018, creștere de 14,7%
• TVA - creșterea mai puțin spectaculoasă de doar 1,1 %
• Total venituri realizate de ANAF, în creștere de 11,8%, de la 68,4 mld lei în primele 4 luni din 2017 la 76,5 mld
• Cheltuieli de personal - creștere de 20% în primele patru luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2017
• Transferurile de sume către Pilonul II de pensii, date disponibile doar pentru ianuarie 2018: 590 mil lei, un plus 19,7% față de ianuarie 207 (493 mil lei)
Declarațiile vicepremierului vin după ce președintele Klaus Iohannis a cerut, luni, pentru a doua oară după vizita efectuată în Israel împreună cu liderul PSD, demisia premierului Viorica Dăncilă, pentru a „face loc unor oameni competenți”.
Iohannis a acuzat-o într-o declarație făcută în fața presei că execuția pe primul trimestru este complet nesatisfăctoare:
”S-au publicat datele care arată execuția bugetară din primul trimestru al anului, date publicate cu întârziere.Încep cu o constatare. Programul PSD s-a aflat, de la bun început, pe contrasensul unei logici economice elementare. A propus scăderea taxelor și impozitelor, acțiune începută acum 2 ani, cu scăderea TVA, pe de altă parte au propus o creștere puternică a cheluielilor bugetare pentru salarii, pentru pensii, pentru drumuri, școli, au spus ei. Această abordare a produs surprindere. E un fel de magie economică propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creșterea salarilor e o ecuație ce cu greu poate fi dusă la bun sfârșit șă trebuie să vedem cât va ține această iluzie creată de PSD. În privința creșterii salariilor, PSD a reușit o contraperformanță rară. Până și cei cărora le-au crescut sunt nemulțumiți. Au crescut salariile cu 25%, dar ele au rămas pe hârtie. S-a anulat creștere prin trecere contribuțiilor de la angajator la angajat. Nu vedem nici drumuri, nici autostrăzi, nici școli, nici spitale, nimic. Lumea se întrabă: de unde vina cești bani pentru anumite creșteri care s-au realizat? Povestea e una tristă. PSD amanetează viitorul țării. Crește salrii și pensii și neglijează investiții importante și în infrastructură”, a declarat Klaus Iohannis,
Un raport prezentat luni de Ministerul Finațelor arăta că veniturile fiscale ale bugetului general consolidat s-au realizat în proporție de 95,1% din cât a programat Guvernul pe primul trimestru. Documentul mai arată că în ceea ce privește TVA, gradul de realizare al programului de încasări trimestrial a fost de doar 91,4%. La accize, gradul de realizare a fost de doar 87,6%.
Acest document care arată nivelul încasărilor comparativ cu programul a fost publicat abia luni, 7 mai, deși pe 27 aprilie au fost publicate date referitoare la execuția bugetară. Însă, acele date erau doar comparații cu perioada similară din 2017, nu și cu cât era programat.