Guvernul îl combate pe Iohannis cu execuția bugetară „asumată”, nu oficială, la 4 luni

Redactia | 08.05.2018

Guvernul a răspuns azi, prin intermediul vicepremierului Viorel Ștefan președintelui Klaus Iohannis care în urmă cu o zi ceruse demisia premierului Viorica Dăncilă, din cauza execuției bugetare „total nesatisfăcătoare” din primele trei luni ale anului.

Pe aceeași temă

 
 
 
Răspunsul nu este de fapt la ceea ce a făcut referire Iohannis, datele oficiale publicate de ministerul Finanțelor pentru primul trimestru. Prezentarea lui Viorel Ștefan a avut la bază „datele  asumate de guvern” pentru primele patru luni ale anului.
 
 
Astfel, vicepremierul arată că în perioada ianuarie- aprilie 2018 veniturile au însumat 89,6 mld lei, în creștere cu 11,8% față de perioada similară a anului trecut.
 
 
Aceste sume „includ sumele încasate din activitatea ANAF și din alte operațiuni care nu sunt gestionate de ANAF: fonduri europene, operațiuni financiare, de capital etc”, a menționat acesta.
 
 
Venituri realizate vs. veniturile programate
 
 
Vicepremierul a încercat să explice că referirea la primele patru luni se explică prin faptul că în martie s-a achitat un miliard de euro în contul rambursărilor de TVA, „astfel că în economia românească s-a întors un mld de euro”, ceea ce determinat o scădere de 6,3% a veniturilor față de nivelul programat în martie 2018.
 
Vicepremierul Viorel Ștefan a susținut marți seara că „ANAF și-a făcut treaba în primele patru luni ale anului 2018”, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut în urmă cu o zi demisia premierului Viorica Dăncilă, acuzând o execuție bugetară „total nesatisfăcătoare” în primul trimestru al acestui an.
 
 
Defalcat pe luni, veniturile în ianuarie au fost cu 8,2% mai mari față de aceeași lună a anului trecut, cu 1,9% mai mari în februarie și cu 2,9% mai mari în aprilie față de veniturile programate, a spus el.
 
Pentru perioada până în aprilie, sumele încasate de ANAF în primele 4 luni față de sumele programate sunt cu un miliarde de lei mai mari, respectiv 1,4%.
 
În ceea ce privește impozitul pe venit, încasările sunt mai mici față de primele patru luni din 207 cu 18,2, la o valoare de 8,2 mld lei. Ministrul pune această scădere pe seama reducerii cotei de impozitare a veniturilor de la 16% la 10%.
 
Ștefan mai spune că pentru ianuarie-aprilie, contribuțiile de asigurări sociale au urcat cu 22,5 mld. lei, un avans de 33,6%, esplicat prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, creșterea nivelului de salarizare și a numărului de locuri de muncă.
 
 
Investițiile s-au dublat, afirmă vicepremierul
 
Vorbind despre „cifre finalizate”, Viorel Ștefan a spus că în primele patru luni ale anului investițiile au însumat 5,9 mld lei, o creștere de „100%” față de aceeași perioadă a anului trecut, când au însumat 2,9 mld lei. De aici și deficitul care a fost utilizat în proporție de 98% pentru finanțarea investițiilor afirmă reprezentantului guvernului.
 
 
Conform monitorizării făcute de HotNews.ro, Viorel Ștefan a mai prezentat următoarele date:
 
• Accize - încasări de 8,8 mld în primele patru luni din 2018, creștere de 14,7%
 
• TVA - creșterea mai puțin spectaculoasă de doar 1,1 %
 
• Total venituri realizate de ANAF, în creștere de 11,8%, de la 68,4 mld lei în primele 4 luni din 2017 la 76,5 mld
 
• Cheltuieli de personal - creștere de 20% în primele patru luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2017
 
• Transferurile de sume către Pilonul II de pensii, date disponibile doar pentru ianuarie 2018: 590 mil lei, un plus 19,7% față de ianuarie 207 (493 mil lei)
 
 
Declarațiile vicepremierului vin după ce președintele Klaus Iohannis a cerut, luni, pentru a doua oară după vizita efectuată în Israel împreună cu liderul PSD, demisia premierului Viorica Dăncilă, pentru a „face loc unor oameni competenți”.
 
 
Iohannis a acuzat-o într-o declarație făcută în fața presei că execuția pe primul trimestru este complet nesatisfăctoare:
 
 
”S-au publicat datele care arată execuția bugetară din primul trimestru al anului, date publicate cu întârziere.Încep cu o constatare. Programul PSD s-a aflat, de la bun început, pe contrasensul unei logici economice elementare. A propus scăderea taxelor și impozitelor, acțiune începută acum 2 ani, cu scăderea TVA, pe de altă parte au propus o creștere puternică a cheluielilor bugetare pentru salarii, pentru pensii, pentru drumuri, școli, au spus ei. Această abordare a produs surprindere. E un fel de magie economică propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creșterea salarilor e o ecuație ce cu greu poate fi dusă la bun sfârșit șă trebuie să vedem cât va ține această iluzie creată de PSD. În privința creșterii salariilor, PSD a reușit o contraperformanță rară. Până și cei cărora le-au crescut sunt nemulțumiți. Au crescut salariile cu 25%, dar ele au rămas pe hârtie. S-a anulat creștere prin trecere contribuțiilor de la angajator la angajat. Nu vedem nici drumuri, nici autostrăzi, nici școli, nici spitale, nimic. Lumea se întrabă: de unde vina cești bani pentru anumite creșteri care s-au realizat? Povestea e una tristă. PSD amanetează viitorul țării. Crește salrii și pensii și neglijează investiții importante și în infrastructură”, a declarat Klaus Iohannis,
 
 
Un raport prezentat luni de Ministerul Finațelor arăta că veniturile fiscale ale bugetului general consolidat s-au realizat în proporție de 95,1% din cât a programat Guvernul pe primul trimestru. Documentul mai arată că în ceea ce privește TVA, gradul de realizare al programului de încasări trimestrial a fost de doar 91,4%. La accize, gradul de realizare a fost de doar 87,6%. 
 
 
Acest document care arată nivelul încasărilor comparativ cu programul a fost publicat abia luni, 7 mai, deși pe 27 aprilie au fost publicate date referitoare la execuția bugetară.  Însă, acele date erau doar comparații cu perioada similară din 2017, nu și cu cât era programat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22