Guvernul lansează un program pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

Vlad Toma | 26.02.2016

Premierul Dacian Cioloş a anuntat astazi ca Guvernul Romaniei va lansa in curand mai multe masuri vor incerca sa contribuie la dezvoltarea clasei de mijloc la sate.

Pe aceeași temă

 

"In saptamanile urmatoare, lucram impreuna cu domnul ministrul (al Agriculturii - n.red.) si cu Cancelaria la un pachet de masuri care sa vizeze dezvoltarea clasei de mijloc la sate, folosind si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si alte programe operationale, un pic dupa acelasi model pe care l-am folosit si pentru acel pachet antisaracie, deci luand anumite instrumente legislative care sa stimuleze dezvoltarea clasei de mijloc la sate", a anuntat Dacian Ciolos, citat de Hotnews.

 

Cioloş a anunţat că programul urmeaza sa fie lansat in luna martie si ca obiectivul sau principal pentru mediul rural este dezvoltarea unei clase de mijloc "cu reale capacitati de antreprenoriat pornind de la agricultura, de la sectorul agro-alimentar si care sa mearga dincolo de aceasta si sa constituie o resursa viabila si de durata a sectorului local".

 

***

 

Premierul Ciolos a facut acum cateva zile o scurta prezentare a pachetului integrat pentru combaterea saraciei. Este vorba despre un pachet care cuprinde 47 de obiective pana in 2020.

 

Printre aceste masuri, se regasesc cresterea ratei de ocupare a populatiei cu varste intre 20 si 64 de ani si reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala, pana la caravanele medicale prin sate si statutul nou-nascutilor, obiectivul fiind ca nici un copil sa nu ramana fara identitate sau fara educatie.

 

Premierul a cerut ministrului muncii Claudia Costea, vicepremierului Vasile Dancu si consilierilor de la cancelaria prim-ministrului sa vina cu un plan care sa contina masuri deja existente, dar si insuficient folosite, cu unele noi si proiecte-pilot. La implementarea acestora vor fi folosite si fonduri din bugetul national, si fonduri europene.

 

Principalele obiective ale strategiei anti-saracie

 

Un obiectiv este cresterea ratei de ocupare a populatiei cu varste intre 20 si 64 de ani la 70%. In 2014 era de 65,7%. Un alt obiecitv este cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare la 2%. Pachetul mai prevede reducerea ratei parasirii timpurii a scolii la 11,3 in 2020. In 2014, rata parasirii tipurii a scolii era de 18,1%. Tot la capitolul obiective se afla si cresterea la 26,7% a ratei populatiei cu vasta de 30-34 de ani absolventa a unei forme de educatie tertiara. Guvernul isi mai propune ca pana in 2020 numarul persoanelor aflate in risc de saracie sa scada cu cel putin 580.000 de persoane, arata Hotnews.

 

"Este o schema integrata care este organizata pe etape din viata, pornind de la nastere si pana la sfarsitul vietii", a declarat Dacian Ciolos. In cazul nou-nascutilor, un obiectiv este ca niciun copil sa nu ramana fara identitate. In privinta celor cu varsta de pana in 3 ani, trebuie asigurate crese comunitare in comunitatile urbane si plata unor ingrijitori in mediul rural. De asemenea, trebuie dezvoltat programul national "caravane medicale la sate". In cazul prescolarilor, va fi monitorizata aplicarea programului "fiecare copil la gradinita" si vor fi asigurate rechizite si haine pentru copiii care primesc tichete sociale.

 

Pentru elevi, sunt prevazute mai multe programe: "Scoala-motor de incluziune in zonele defavorizate", "Scoala dupa scoala", "A doua sansa", granturi pentru scoli defavorizate, "Teach for Romania", scoli accesibile copiilor, dar si prevenirea abandonului scolar prin sport. Pentru tinerii cu varste intre 16 si 24 de ani, vor fi dezvoltate sau extinse, de asemenea, mai multe programe: Programul national integrat pentru tinerii care nu au loc de munca/formare profesionala (NEETS), revigorarea invatamantului profesional si tehnic si insertia socio-profesionala a tinerilor din sistemul de protectie speciala.

 

Pentru persoanele cu varste intre 24 si 65 de ani sunt planificate masuri active de ocupare, antreprenoriat rural, antreprenoriat urban si antreprenoriat social. Pentru cei care depasesc 65 de ani, sunt avute in vedere o serie de masuri precum implementarea strategiei nationale pentru promovarea imbatranirii active. Dar vor fi si programe ca "bunicii comunitatii", prin care varstnicii sa fie implicati in ingrijirea copiilor. Vor fi infiintate centre comunitare multi-functionale si dezvoltate programe de ingrijire la domiciliu si pentru reducerea traumei sociale si de familie provocate e patologia asociata varstei a treia.

 

Pachetul anti-saracie cuprinde si o serie de masuri pentru familie: granturi pentru imbunatarirea locuintelor, pachete de stimulare pentru zilieri, prevenirea separarii copilului de familie etc. Mai este avut in vedere si un program national dupa modelul "prima lumina" care prevede instalarea de panouri fotovoltaice in satele izolate.

 

Dacian Ciolos a precizat ca a facut doar o prezentare generala a pachetului anti-saracie. Urmeaza sa fie organizat un eveniment in care vor fi prezentate in detaliu toate cele 47 de masuri prevazute de pachet.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22