Guvernul liberalizează programele naționale de sănătate și elimină coplata în spitalele private

Laurentiu Gheorghe | 04.02.2020

Pacienții incluși în programele naționale de sănătate vor putea alege să se trateze în spitale/clinici de stat sau private, la alegere, fără plată suplimentară (coplată), prevede OUG adoptată marți.

Pe aceeași temă

„Furnizorii privați de servicii de sănătate nu pot încasa de la pacienți sume suplimentare față de cele decontate de stat” – se prevede în Ordonanța de Urgență adoptată azi. Astfel, Guvernul a respectat promisiunea făcută de ministrul Sănătății, Victor Costache, că pacienții cu boli cronice incluse în programe naționale de sănătate se vor putea trata și în clinici sau spitale private fără mai plătească taxa suplimentară (coplata).

”Un alt act normativ adoptat prin OUG este accesul pacineților la servicii medicale indiferent de statutul furnizorilor, publici sau privați. Obiectivul este salvarea vieților pentru pacienții care sunt în situații critice și trebuie să recurgă la proceduri medicale la cea mai apropiată unitate medicală. Prin OUG, se intituie același regim de decontare și se elimină coplata și contribuția personală introduse de guvernarea anterioară și termenul se prorogă până în aprilie 2021. Este un act curajos al Guvernului, este un obiectiv firesc al unei guvernări liberale pentru a mări avantajul pacienților”, a spus Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al guvernului, după ședința executivului.

​​ Până acum, pacienții cu boli cronice se puteau trata și în unitățile medicale private dar doar în situațiile în care era depășită capacitatea furnizorilor publici de servicii medicale pentru a îndeplini nevoia existentă în ariile terapeutice acoperite de respectivul program național. Odată cu Ordonanța adoptată astăzi, această condiție pică, iar bolnavii cronici care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale vor putea alege singuri unde să se trateze - stat sau privat - iar serviciile ar urma să fie decontate integral.

Pacienții asigurați din România, care suferă de boli cronice - precum cancer, infecție cu HIV/SIDA, tuberculoză sau boli cardiovasculare - beneficiază de tratament gratuit în cadrul programelor naționale de sănătate. Lista programelor naționale de sănătate poate fi consultată pe site-ul CNAS

Ministerul Sănătății a fost reprezentat la ședința de astăzi a Executivului de secretarul de stat Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății, Victor Costache, se află într-o vizită în Franța, unde s-a întâlnit cu omologul său francez.

Proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, respectiv modificarea anumitor reglementări necesare funcţionării Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, ce prevede extinderea tratamentelor acordate în cadrul programelor naționale de sănătate și la spitalele și clinicile private, fusese publicat luna trecută de Ministerul Sănătății, pe site-ul instituției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22