Pe aceeași temă
Darius Valcov, ministrul Finantelor, a declarat joi ca guvernul nu are in vedere impozitarea progresia cel putin in urmatorii doi ani, pentru ca Administratia Nationala de Administrare Fiscala nu poate aplica o cota progresiva de impozitare pe venit in aplicatia pe care lucreaza momentan, informeaza ziare.com
"In urmatorii doi ani nu este posibila trecerea la impozitarea progresiva pentru ca astazi ANAF nu are posibilitatea, prin baza de date, prin aplicatia pe care o are la dispozitie, sa aplice impozitarea progresiva. Deci nu vom discuta de impozitarea progresiva nici macar la nivel teoretic", a sustinut Valcov.
El a facut acest comentariu dupa ce a fost intrebat daca, la finalul dezbaterii publice, Codul Fiscal ar putea sa contina o impozitare progresiva a veniturilor sau va ramane cu siguranta impozitarea prrin cota unica.
Executivul prevedea in programul de guvernare de la inceputul anului trecut introducerea pe parcursul mandatului, in masura in care cadrul fiscal o va permite, a impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale, prin aplicarea unor cote de 8%, 12% si 16%, care vor fi stabilite pe grile de venit.
Potrivit proiectului de Cod Fiscal, cota unica de impozitare va fi redusa de la 16% la 14% din ianuarie 2019.
Reducerea va diminua incasarile la buget cu 4,8 miliarde lei in 2019, dar va genera si venituri suplimentare de 2,3 miliarde lei din TVA, contributiile sociale, impozit pe salarii, si ca urmare a crearii de noi locuri de munca, impactul bugetar net fiind 2,5 miliarde lei.
Guvernul anticipeaza, prin reducerea cotei unice, o crestere economica suplimentara de circa 0,5 puncte procentuale, cresterea numarului de locuri de munca cu circa 50.000 de persoane si cresterea suplimentara a investitiilor cu 1,1 puncte procentuale.