Guvernul Orban a căzut. Moțiunea de cenzură a fost votată de 261 de parlamentari

Laurentiu Gheorghe | 05.02.2020

Drumul spre alegerile anticipate a fost deschis prin adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură după ce Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Pe aceeași temă

Liderul interimar al PSD a avut o primă reacție după căderea Guvernului Orban. Marcel Ciolacu a reiterat că NU va vota un alt Guvern Orban.

Reacția lui Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD după trecerea moțiunii de cenzură: „ Nu voi vota niciodată un alt Guvern Orban, cum nu am făcut-o nici până acum”, a spus Ciolacu la Parlament.

"Până acum nu am reușit un asemena scor. Mă bucur mult. Nu eu am reușit, domnul Orban i-a mobilizat la vot. Acum, e o criză. Așteptăm să fim chemați la Cotroceni de președintele Iohannis. Voi avea o discuție cu domnul Ponta să facem o alianță. Nu noi avem problema de a crea o majoritate. Astăzi am avut o singură discuție cu domnul Ponta și am căzut de acord să discutăm", a declarat Ciolacu.

Guvernul Ludovic Orban - aflat în funcție din 4 noiembrie 2019 - este astfel demis, iar proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi este considerat respins, adică alegerea primarilor se va face în continuare în urma unui singur tur de scrutin.
Adoptarea moțiunii de cenzură este un prim pas pentru anticipate.
Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat de președinte dacă respinge două propuneri de învestitură a unui nou Guvern în termen de 60 de zile.
Strategia liberalilor este ca, în cazul în care moțiunea trece, Ludovic Orban să vină în Parlament să ceară votul, însă parlamentarii PNL să voteze împotrivă.

Motiunea de cenzura a fost depusa de PSD, sustinut de UDMR, dupa ce Guvernul Orban si-a angajat raspunderea pe legea care prevedere alegerea primarilor in doua tururi. Victor Ponta a întors pe ultima sută de metri Pro România împotriva Guvernului Orban, înclinând decisiv balanța în favoarea PSD. Pentru ca Guvernul Orban sa fie demis sunt necesare cel putin 233 de voturi.

Dezbaterile au fost marcate de replici acide, dar si de atacuri suburbane, venite dinspre ambele tabere.

Ordonanța de urgență adoptată marți seară, care dă posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora, a deranjat cele mai multe partide parlamentare: UDMR, Pro Romania, ALDE, PSD și PMP care pierd actualul număr de parlamentari în eventualitatea alegerilor anticipate. „Favorizează turismul electoral si dacă, de exemplu, în Harghita votează cei care se află în tranzit, UDMR riscă să piardă cele două mandate pe care le are în prezent", au declarat surse parlamentare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22