Guvernul Ponta le da inapoi pensiile speciale rezervistilor colonelului Dogaru

Fara Autor | 18.07.2012

Pe aceeași temă

Guvernul Ponta a decis ca pensiile militarilor să revină la regimul special, cedând solicitării colonelului în rezervă Mircea Dogaru, vârful de lance al demonstraţiilor USL, scrie Adevarul. Legea, care urmeaza sa fie promovata prin Ordonanta de Urgenta, elimina principiul contributiei in calculul pensiei, reintroducind cuantumul de 60% din veniturile ultimei luni de activitate (salariu, sporuri, prime), posibilitatea pensionarii la 40 de ani si cumulul pensiei cu salariul. Legea, adoptata de guvernul Boc, facea parte din reformele convenite cu FMI, BM si CE. Nu exista un calcul al impactului financiar al noii legi asupra bugetului.

 

Misiunea FMI - BM -  CE, care va veni in Bucuresti după referendum, va avea surpriza sa constate ca guvernul Ponta pune la cale anularea multora dintre reglementarile convenite cu cabinetul Emil Boc, printre care si legislatia muncii, reglementari in virtutea carora Romania a obtinut transe de imprumut.

Comisia Dogaru- MApN

Militarii in rezerva, al caror cap de lance este faimosul colonel Dogaru, aproximativ  160.000 de pensionari MAI, MApN, SRI, SIE vor fi scosi din sistemul unitar de pensii prevazut de legea 263/2010. O comisie formata la MApN si din care fac parte „reprezentanţi ai asociaţiilor şi sindicatelor cadrelor militare în rezervă şi în retragere" a elaborat deja proiectul unei legi de pensii speciale pentru militari, scrie Adevarul. Din societatea civila face parte, evident, si Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SCMD), condus de colonelul Dogaru.

La numai o luna de la formarea comisiei, textul este aproape finalizat, iar Dogaru spune ca, undeva prin luna august, va fi gata, urmind sa fie adoptat prin Ordonanta de Urgenta.

Undeva în septembrie, octombrie, oricum, înainte de alegeri. Imediat cum se publică ordonanţa, ea intră în vigoare şi e treaba Parlamentului când o discută, poate să ia şi trei ani, nu ne interesează. Legea pensiilor militare era necesară, fiindcă legea lui Boc era absurdă, nu se putea aplica", spune Dogaru, citat de Adevarul.

La stinga imprejur: pensionare la 40 de ani si 60% din veniturile ultimei luni

Legea 263 a fost elaborată cu mari eforturi şi stabilea că militarii intră şi ei în sistemul normal, adică vor primi pensii calculate potrivit contribuţiilor virate sistemului de-a lungul activităţii. Pentru pensionarii în plată s-a stabilit recalcularea, adică stabilirea cuantumului potrivit contribuţiilor pe care ar fi trebuit să le plătească, dacă n-ar fi fost exceptaţi, scrie Adevarul.

Din noua reglementare a guvernului Ponta a dispărut principiul introdus de Boc, adică pensia nu se mai calculează conform contribu­ţiilor, ci are ca bază de calcul solda/salariul lunar brut din ultima lună de activitate, venituri care includ sporurile şi primele. Pensia va fi de 60% din aceste venituri din ultima lună, în cazul activităţii desfăşurate în condiţii normale, 62% - pentru condiţii deosebite, şi 64% - condiţii speciale. Pentru o vechime de peste 25 de ani se mai adaugă un spor de 2% la pensie, pentru fiecare an în plus, potrivit Adevarul.

De asemenea, se revine la posibilitatea pensionării la 41 şi 39 de ani, pentru condiţii speciale şi deosebite, şi se elimină restricţia de a lucra în sectorul public, pentru persoanele care au pensie militară de serviciu.

În plus, proiectul desfiinţează şi alte legi, de exemplu spune că pensionarii militari pot cumula pensia cu salariul de la stat, indiferent de veniturile respective. Pentru restul lumii (cu excepţia judecătorilor de la CCR) nu se poate cumula salariul de la stat cu o pensie care depăşeşte valoarea salariului mediu pe economie. Se mai reintroduce indexarea pensiilor în funcţie de creşterea soldei/salariului personalului activ şi se mai spune că, prin hotărâre de guvern, se indexează, potrivit posibilităţii, şi cu 100% din inflaţie.

Dogaru, USL si oastea rezervista

Vedeta a postului Antena 3, cunoscut pentru amenintarilesi mitingurile impotriva cabinetului Boc si a presedintelui Basescu, colonelul Dogaru s-a suparat ca guvernarea Ponta nu a remediat imediat situatia rezervistilor asa cum promisese in campanie.

Dogaru voia sa scoata oamenii in strada pe 14 iulie, de Ziua Nationala a Frantei, ca sa protesteze impotriva USL. S-a razgindit insa atunci cind a primit promisiunea ca rezervistii isi primi inapoi beneficiile in cel mai scurt timp, prin ordonanta de urgenta, iar legea le va satisface toate pretentiile.

Dogaru, a lucrat ca istoric militar la Centrul de Studii si Cercetari, la Consiliul Politic Superior, unde a fost bagat de socrul sau, generalul Vasile Petrut, prieten cu Ilie Ceausescu.  Dupa revoluţie a fost încadrat la Direcţia de Siguranţă Militară din MApN.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22