Guvernul prelungește cu 6 luni mandatul șefului ANRE deși este contestat inclusiv de liberali

L. G. | 19.10.2022

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de OUG privind prelungirea cu 6 luni a mandatelor membrilor Comitetului de reglementare al ANRE, care expiră la data de 23 octombrie.

Pe aceeași temă

Parlamentul a votat în iunie 2020 numirea lui Mircea Man în funcția de vicepreședinte al ANRE și a lui Marian Neacșu și Valeriu Steriu în Comitetul de Reglementare al Autorității.

În decembrie 2021, Marian Neacșu (PSD) a fost numit în funcția de secretar general al Guvernului, prin decizia premierului Nicolae Ciucă. De asemenea, atunci Parlamentul a votat numirea lui Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, în funcția de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE. Acesta a demisionat ulterior, pe fondul unui scandal privind numirea sa, care a fost declarată și neconsituțională de CCR. Stănescu a spus că a luat această decizie „pentru a mă putea dedica în continuare unor proiecte care îmi solicită întreaga implicare”.

În fruntea ANRE este Dumitru Chiriță, numit cu susținerea PSD iar celălalt vicepreședinte este Zoltan Nagy-Bege, din partea UDMR. Din Comitetul de Reglementare mai fac parte Iulian Iancu, Gabriel Gheorghe și Cornelia Sulger.

Mandatele președintelui ANRE, Dumitru Chiriță, a unui vicepreședinte ANRE și a 2 membri din totalul celor 7 membri ai Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor fi prelungite, după ce pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului a intrat o Ordonanță de Urgență în acest sens.

Astfel, mandatele în derulare ale membrilor ANRE, care expiră la data de 23 octombrie 2022, „se prelungesc pentru o perioadă de șase luni”, potrivit actului normativ.

Mandatele care expiră sunt ale președintelui Dumitru Chiriță, a vicepreședintelui Nagy-Bege Zoltan și a membrilor Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe.

Numirea şi revocarea membrilor Comitetului de reglementare ANRE se fac de către Parlament în şedinţa comună a celor două Camere.

Guvernul susține că „funcționarea în condiţii de normalitate a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei este esențială, cu atât mai mult cu cât, în prezent, România, ca și întreaga Europa, se confruntă cu o criză energetică fără precedent, la care se adaugă efectele negative importante, inclusiv în plan energetic, al conflictului din Ucraina, a cărui încheiere este dificil de estimat în prezent”.

Dumitru Chiriță, protejat de PSD, a patronat popularea ANRE cu zeci de amante și pile de partid, angajate în funcții de răspundere în ciuda lipsei de pregătire și experiență în domeniul energiei sau în domenii conexe.

Coaliția guvernamentală alege astfel să prelungească prin OUG mandatele, fără să explice care este urgența deciziei, dat fiind că este cunoscut de cinci ani momentul în care expiră mandatele șefilor ANRE, numiți de Parlament în funcții exact în urmă cu cinci ani, în 2017.

Reamintim că ANRE este o instituție independentă, iar legea sa de funcționare stipulează expres că numirile sunt făcute de Parlament, nu de guvern.

Potrivit surselor G4Media, mișcarea are ca scop pregătirea terenului ca baronul PSD Marian Neacșu, actualul secretar general al guvernului Ciucă, să preia în luna mai postul de președinte al ANRE.

Astfel, Neacșu urmează să părăsească funcția de la guvern în luna mai 2023, odată cu rocada PSD-PNL de la guvern. La acel moment, postul de secretar general va reveni PNL, iar el ar urma să își depună candidatura pentru postul de președinte al ANRE, au declarat pentru G4Media sursele citate.

Dumitru Chiriță este un fost electrician-sindicalist promovat și susținut de PSD la șefia ANRE.

După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat.

Dumitru Chiriță este de origine din Tărtășești (Dâmbovița) și și-a început cariera ca electrician șef de tură la fosta Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), unde a lucrat până în 1990. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.

Între 2000 și 2004 a fost deputat PSD, între 2004 și 2008 a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (fără nici o legătură cu experința sa de electrician), iar din 2008 și-a reluat postul de deputat PSD.

Între timp, el a absolvit și dreptul la o facultate particulară (Universitatea Nicolae Titulescu) și și-a luat masterul în drept la Universitatea București.

În 2018, el a fost implicat în scandalul angajării la ANRE a norei lui Iulian Iancu, principalul specialist în energie al PSD. Nicoleta Tortolea este absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22