Pe aceeași temă
Darius Valcov, ministrul delegat pentru Buget, a declarat miercuri ca Executivul aproba prin Ordonanta de Urgenta prelungirea cu un an a actualului sistem de redevente. Premierul Ponta a spus, pe marginea subiectului, ca este nevoie de o prelungire, fiindca Guvernul nu poate veni cu reguli noi “peste noapte”. Totusi, guvernantii stiau inca din mai 2012 ca actualele cote de redevente petroliere au data-limita la 31 decembrie 2014, potrivit Hotnews.
"Solicit Ministerului Finantelor sa nu mai ia masuri de pe o zi pe alta", a spus Victor Ponta, cu privire la acest subiect.
Argumentatia premierului convinge cu greu, deoarece toate guvernele Ponta au afirmat ca vor crea un nou sistem de redevente, in asa fel incat statul roman sa castige mai mult.
Declaratiile au fost facute in contextul in care ministrul finantelor, Ioana Petrescu, anuntase saptamana trecuta ca actualul sistem de redevente va fi aplicat si in 2015, urmand ca pentru 2016 sa fie stabilit un nou sistem de taxare.
"Se vorbeste foarte mult despre redevente(...). Cum ar fi sa le aprobi astazi si sa le aplici pe 1 ianuarie?", a mai spus Ponta miercuri.
Pozitiile asumate public de guvern, cu privire la redevente:
Programul de guvernare Ponta, Mai 2012: Programul de guvernare al primului Guvern Ponta prevedea clar regandirea redeventelor. Programul a fost lansat in mai 2012. De atunci, au tot urmat declaratii ale ministrilor finantelor, ai economiei, ai energiei si ale premierului insusi, despre cat de intens se lucreaza la noul sistem de redevente.
Ponta, in ianuarie 2013: "Vrem sa marim redeventele pe petrol, dar nu putem face asta decat din 2014. Evident ca marim redeventele, evident insa ca nu le putem mari doar la Petrom. Ideea este sa marim redeventele in toate celelalte zone care tin de resursele naturale la un nivel la care statul roman sa castige mai mult si la care sa se pastreze investitiile"
Ponta, in iunie 2013:"Vreau sa facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, in care toate redeventele pe care le vom incasa pentru noile exploatari, fie ca este vorba de off-shore, fie ca este vorba de gaz de sist, sa fie puse intr-un fond - nu in buget de unde platim diverse cheltuieli ale administratiei sau salarii sau pensii -, ci le punem intr-un fond de dezvoltare si le folosim numai pentru... o sa decidem politic, avem nevoie de autostrazi, sa informatizam toata tara", spunea tot
O luna mai tarziu, Ponta spunea ca noua lege a redeventei va fi finalizata chiar in 2013, chiar cu un an mai devreme fata de cand trebuie.
Ponta, in iulie 2013: "Vreau sa adaug faptul ca, in acest an, vom finaliza si, probabil, vom si adopta noua lege privind redeventele. Expira cei 10 ani din contractul din 2004 cu Petrom. Practic, anul viitor, Romania va avea redevente pentru toate resursele sale naturale, redevente la media europeana. Mergem spre media UE insa din cate stiu termenul contractual cu Petrom este noiembrie 2014. Insa ar putea sa fie si mai repede daca vom avea un regim stimulativ. Petrom este o companie esentiala pentru Romania. Evident vor fi redevente diferite deoarece costurile investitiilor din Marea Neagra sunt diferite. Una este cand sapi in Gorj si alta cand sapi la 2.000 m in Marea Neagra. Si la gazele de sist. ANRM face un studiu comparativ la nivel international si la sfarsitul lunii august vom avea un studiu comparativ", afirma Ponta.
Ponta, in februarie 2014: "Ministerul Finantelor are ca obiectiv fundamental reforma sistemului de redevente"