Guvernul ratează cuplarea României la cercetarea europeană în domenii de vârf

Redactia | 12.04.2018

Actualul Guvern nu se integrează în domenii de avangardă al cercetării europene: Inteligența Artificială și tehnologia Blockchain și rupe cercetarea românească de avangarda cercetării românești, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe G4Media.ro

Pe aceeași temă

 

 

România, alături de Cipru și Croația sunt singurele țări UE care nu au semnat împreună cu celelalte 25 de state membre declarația pentru colaborarea în aceste domenii spre care se îndreaptă atenția oamenilor de știință la nivel mondial, dezvăluie G4Media.ro.

 

Dezvoltarea Inteligenței Artificiale va avea în viitor un impact major în economie și societate și ridică deja importante probleme legate de etică și morală, susțin oamenii de știință.

 

La evenimentul prilejuit de semnarea documentului la Bruxelles ar fi fost prezent și Ciprian Preda, secretar de stat în Ministerul Cercetării și Inovării, conform unui comunicat al ministerului. G4Media nu a primit încă răspuns de la Guvern, de ce totuși România s-a numărat printre semnatarii declarației.

 

Ce reprezintă Declaraţia de Cooperare pentru Inteligenţa Artificială

 

Prin declaraţia semnată marţi, 10 aprilie, cele 25 de state îşi propun să colaboreze pentru a creşte competitivitatea UE în cercetare şi utilizarea Inteligenţei Artificiale, dar şi pentru a gestiona efectele acestei tehnologii din punct de vedere etic, legal, economic şi social.

 

Practic, statele semnatare îşi vor pune resursele în comun pentru a ajunge mai rapid la rezultatele dorite în proiectele de cercetare & dezvoltare privind utilizarea Inteligenţei Artificiale în sănătate, industrie, sistemul bancar sau cultură.

 

Una dintre marile direcţii de colaborare va fi piaţa muncii, potrivit comunicatului Comisiei Europene. Inteligenţa Artificială va avea un impact major asupra joburilor, astfel că statele membre vor fi nevoite să- și reformeze sistemele de educaţie pentru a face faţă competiţiei cu roboţii şi sistemele operate prin această tehnologie.

 

România, absentă şi din iniţiativa privind tehnologia Blockchain

 

22 de state membre UE au semnat, tot marţi, Declaraţia privind înfiinţarea Parteneriatului European pentru Blockchain (o tehnologie care stă în spatele monedei virtuale bitcoin). România lipseşte şi din această iniţiativă, potrivit Comisiei Europene.

 

Cine ar fi trebuit să semneze din partea României

 

Cele două declaraţii au fost semnate de miniştrii Economiei, ai Cercetării sau cei responsabili cu Afacerile Europene din cele 25 de state membre. Iată cine ocupă aceste portofolii în guvernul Viorica Dăncilă:

 

Ministerul Cercetării e condus de Nicolae Burnete, fost secretar de stat şi profesor la catedra de autovehicule rutiere şi maşini agricole la Universitata Tehnică din Cluj.

 

Ministerul Economiei e condus de Dănuţ Andruşcă, fost director Conversmin şi director al unei firme care producere şi vinde articole tehnice din cauciuc

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene este Victor Negrescu, profesor la SNSPA şi fost europarlamentar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22