Guvernul reduce prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB. Ponta: Seceta şi fostul guvern sunt de vina

Fara Autor | 09.08.2012

Pe aceeași temă

Guvernul a redus prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, relevă proiectul de rectificare bugetară obţinut de MEDIAFAX. Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o ţintă de creştere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior la 1,5% din PIB, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

 

Proiectul primei rectificări bugetare din acest an, programată pentru ultima parte a lunii august, relevă că Executivul şi-a redus din nou estimarea de creştere economică, la 1,2% din PIB.

 

În document se arată că unul dintre principalele elemente care stau la baza rectificării bugetare pe anul 2012 este evoluţia activităţii economice din primele cinci luni ale anului, care relevă continuarea creşterii economice în condiţii de stabilitate macroeconomică şi financiară, "ceea ce susţine o creştere a produsului intern brut de circa 1,2% în anul 2012, faţă de 1,8-2,3% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat" şi un produs intern brut în valori nominale de 607,3 miliarde lei faţă de 579.6 miliarde lei cât s-a estimat iniţial în bugetul de stat", arata MEDIAFAX.

 

Negocierile cu FMI

Majorarea valorii nominale a produsului intern brut, comparativ cu forma bugetului de stat, dar sub prognoza actuală, a avut la baza recalcularea acesteia pentru anii 2009 şi 2010 şi publicarea datelor provizorii pentru 2011, de către Institutul Naţional de Satistică.

Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX că experţii FMI vor accepta o creştere economică mai mare de 1% pentru acest an, în ciuda producţiei agricole slabe şi a încetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scădea uşor faţă de actuala prognoză, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator în creştere de la 3,3 la 4%.

 

"Un deflator mai mare va presupune şi o inflaţie mai mare la final de an faţă de prognoza actuală a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal că prognoza nu a încorporat anumite evoluţii care se vor resimţi în inflaţie", au explicat sursele citate.

 

La finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a evitat să spună dacă Guvernul îşi mai menţine pentru acest an ţinta de creştere economică de 1,5% din PIB, menţionând doar că prognoza de deficit bugetar nu va fi modificată. El a precizat în acelaşi timp că proiectul de rectificare bugetară a fost agreat cu FMI.

În primul trimestru, PIB a scăzut cu 0,1% faţă de ultimele trei luni din 2012, însă a avansat cu 0,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

 

Experţii FMI au parcurs şi cadrul macroeconomic pe care se va fundamenta bugetul pe 2013, iar opiniile converg spre o creştere economică de 2,5%, sensibil mai jos faţă de estimarea anterioară a Comisiei Naţionale de Prognoză, de 3,1%.

 

Explicaţiile lui Ponta

Revizuirea în scădere a ţintei de creştere economică pentru acest an este generată de efectele secetei asupra agriculturii, dar şi de faptul că prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeană efectiv încasate a fost hiperoptimistă, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, citat de Gandul.info.

El a arătat că, spre deosebire de anul trecut, când anul agricol a fost unul "excepţional", proiecţiile aferente acestui an sunt negative.

Premierul a mai susţinut că prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeană efectiv încasate a fost hiperoptimistă, iar misiunile de audit efectuate de Comisia Europeană pentru intervalul 2010-2011 înseamnă bani pierduţi.

Guvernul şi-a redus prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, relevă proiectul de rectificare bugetară.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o ţintă de creştere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior la 1,5% din PIB, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Proiectul primei rectificări bugetare din acest an, programată pentru ultima parte a lunii august, relevă că Executivul şi-a redus din nou estimarea de creştere economică, la 1,2% din PIB.

Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional au declarat, miercuri, agenţiei Mediafax că experţii FMI vor accepta o creştere economică mai mare de 1% pentru acest an, în ciuda producţiei agricole slabe şi a încetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scădea uşor faţă de actuala prognoză, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator în creştere de la 3,3 la 4%.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22