Guvernul reia discuțiile asupra Codului administrativ, adoptat prin OUG, la cererea UDMR

Dora Vulcan | 03.07.2019

Guvernul reia discuțiile asupra Codului administrativ, adoptat prin OUG, dar nepublicat încă în Monitorul Oficial, la presiunile UDMR nemulțumit de folosirea limbii materne în administrația locală.

Pe aceeași temă

Guvernul ar relua azi într-o ședință discuțiile pe Codul Administrativ, ordonanță de urgență adoptată deja săptămâna trecută dar nepublicată încă în Monitorul Oficial, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Decizia guvernului de a modifica o OUG deja adoptată vine după întâlnirea de marți a premierului Viorica Dăncilă cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, nemulțumit din schimbările din noul cod privitoare la folosirea limbii materne în administraţia locală. De asemenea, Kelemen i-a cerut lui Dăncilă şi retragerea unui aviz acordat de Ministerul Culturii pentru un monument amplasat în Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului, motivând că acesta conţine un simbol legionar.

"Am cerut, dacă se poate, să fie discutat textul, din nou, fiindcă nu a apărut în Monitorul Oficial şi până când Parlamentul lucrează este posibil să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei următoare (...) Şi, dacă se poate, o revenire la forma din Parlament, fiindcă acolo au existat dezbateri şi Curtea Constituţională a luat o decizie legată doar de formă, de bicameralism şi nu a analizat fondul textului. Problemele de neconstituţionalitate erau legate de bicameralism, de formă, de procedură, nici de fond", a declarat Kelemen Hunor, pentru Agerpres.

Legat de folosirea limbii materne în administraţie, liderul Uniunii i-a spus premierului Viorica Dăncilă că drepturile câştigate nu pot fi retrase sau anulate.

"I-am spus că drepturile câştigate, e un principiu, rămân drepturi câştigate, nu se anulează, nu se atinge de drepturile câştigate. Şi acolo scrie că în funcţie de datele statistice, de recensământ, drepturile câştigate vor fi retrase dacă se schimbă procentul în interiorul unei unităţi administrative", a explicat Kelemen.

Acesta i-a mai atras atenţia premierului că nu este corect că interesul public naţional este prioritar în faţa interesului local, solicitând modificarea articolului respectiv.

"Am spus că nu este corect şi ar trebui să se gândească la modificare la acel articol unde scrie că interesul public naţional tot timpul este prioritar faţă de interesul public local. Asta înseamnă că orice guvern va încăleca administraţia locală şi administraţia locală permanent va fi sub presiune autorităţilor centrale, ceea ce nu este ok", a arătat Kelemen.

O altă modificare care apare în Codul Administrativ votat de Guvern este legată de faptul că funcţionarii publici pot avea funcţii de conducere în partidele politice, preşedintele UDMR punctând faptul că acest lucru este contraproductiv.

"Este absolut contraproductiv să ieşi acum cu o astfel de modificare, că asta înseamnă că într-adevăr toate funcţiile publice, la un moment dat, pot fi puse sub semnul întrebării", a mai precizat liderul Uniunii.

Kelemen a adăugat că a dorit să îi atragă atenţia premierului şi să argumenteze de ce este bine să se meargă pe varianta votată în Parlament, unde a fost o dezbatere lungă, de câteva luni, inclusiv în comisiile de specialitate şi cu toţi factorii implicaţi.

"Nu mi-a zis nici da, nici ba, mi-a zis că va discuta cu miniştrii şi va lua o decizie ulterioară", a mai spus preşedintele UDMR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22