Pe aceeași temă
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, despre compensarea preţului la carburanţi, că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona . Şeful Executivului a ţinut să precizeze că este doar o măsură de suspendare, guvernul fiind pregătit să o aplice din nou dacă preţurile depăşesc puterea de cumpărare a cetăţenilor.
Premierul a spus despre compensarea preţului la carburanţi că „dacă iniţial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată, la sfârşitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, preţul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fie fost decisă la nivelul Guvernului”
„Trebuie să anunţăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona. În schimb, este doar o măsură de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca în măsura în care preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare şi de susţinere la nivelul cetăţenilor, să fim pregătiţi să o aplicăm din nou”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Măsura compensării a fost introdusă în vară.
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, operatorii de benzinării care acordă de la 1 iulie o reducere de 0,5 lei/litru de carburant beneficiază de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat. Măsura, luată inițial pentru trei luni, a fost prelungită în septembrie până la 31 decembrie.
În ultimele săptămâni, prețul unui litru de benzină standard a scăzut sub 6 lei. Aplicarea compensării de 50 de bani de la începutul lunii iulie a pornit scăderea prețului, arată datele Peco Online.
Benzina s-a mai scumpit temporar în noiembrie, însă apoi a revenit pe scădere până la valoarea de astăzi, 20 noiembrie, când prețul necompensat este de 6,5 lei pe litru la pompă, ceea ce înseamnă că este de 6 lei pe litru la casa de marcat.