Pe aceeași temă
Potrivit unui anunt facut de purtatorul de cuvant al Executivului Ciolos, romanii fara venituri ar putea plati contributiile la sanatate doar daca doresc acest lucru. La Palatul Victoria este derulata o analiza in acest sens.
"Vrem sa eliminam caracterul de obligativitate cat mai repede. (...) Raman la aceasta idee: cei fara venituri pot sa intre in sistem platind contributia aferenta ultimelor sase luni. E bine ca plata CASS sa se faca voluntar, nu obligatoriu, pentru ca e un element de coeziune, de responsabilitate fiscala si sociala. Deci, vrem sa eliminam caracterul imperativ, pentru ca exista situatii care nu se justifica", a spus Dan Suciu intr-o conferinta de presa la Guvern, citat de Ziare.com.
Purtatorul de cuvant al Executivului a aratat ca Palatul Victoria are in vedere mai multe modificari la Codul Fiscal: "Este un semn de intrebare daca obligarea la plata a contributiei a oamenilor fara venit respecta principiul justei imparteli a poverii fiscale. Iar costurile pentru colectarea acestora par a fi mai mari decat veniturile pe care le-ar obtine statul. Nu vom vana oamenii prin tara. Vom incerca, in perioada urmatoare sa clarificam acest caracter de obligativitate a acestei contributii, dar acest guvern o sa vrea in continuare cresterea bazei de impozitare", a punctat Suciu. Intrat in vigoare la inceputul acestui an, noul Cod Fiscal prevede la art.180 ca toate persoanele fara venituri vor fi obligate sa achite contributii la sanatate. Calculele arata ca ar fi vorba de 57 de lei pe luna.
Toata discutia a pornit dupa ce un secretar de stat in Ministerul de Finante a vorbit recent despre “fantomele” din Romania, anume cei care nu realizeaza venituri, ei urmand a fi taxati incepand din 2016.
"Cum poti sa zici am trait fara nici un venit timp de sase luni? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum ai putut sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat? Si atunci pentru persoanele care timp de sase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna, pentru asigurarea de sanatate", a spus Gabriel Biris intr-un interviu acordat Republica.ro. Biris a punctat ca in aceasta situatie ar fi vorba despre aproximativ trei milioane de oameni.