Pe aceeași temă
Ordonanța nu a fost trecută prin ședința guvernului de miercuri pentru că nu primise avizul obligatoriu al Consiliului Economic și Social.
Pentru această ordonanță prin care se iartă unele companii energetice de datoriile către stat, este necesară notificarea Comisiei Europene, fiind vorba de un ajutor de stat. HotNews.ro scrie că față de proiectul inițial, ar fi fost efectuate unele modificări tocmai pentru a scăpa de procedura de infringement din partea Comisiei.
În proiectul inițial se prevedea ca creanțele fiscale administrate de Ministerul Finanțelor prin ANAF să fie stinse prin trecerea acelor companii în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei. Una dintre societăți este Complexul Energetic Hunedoara, care la sfârșitul anului trecut avea datorii la bugetul de stat de circa 268 milioane de lei.
Această societate a primit în 2015 un ajutor de stat ilegal, potrivit unei investigații a Comisiei Europene. Comisia Europeană a constatat în noiembrie 2018 că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice. Potrivit acestuia, în prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente. Vezi aici amănunte.
Acum, la doar câteva luni după constatările Comisiei, Guvernul decide să acorde din nou un ajutor de stat prin ștergerea datoriilor. Pentru o astfel de acțiune, Guvernul trebuie să notifice Comisia Europeană.
Motivarea ajutorului de stat
Potrivit documentului, este necesară stingerea datoriilor din cauza "situației economico-financiară dificilă a unor operatori economici, precum Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. și Societatea Electrocentrale București S.A. care dețin capacitățile de producere a energiei electrice cu importanță deosebită în menţinerea nivelului de siguranţă în funcţionarea Sistemului Electroenergetic Național".
Operatorii economici care dețin unităţi dispecerizabile au datorii gestionate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar adoptarea unor măsuri privind recuperarea acestora prin măsuri de executare silită sau alte modalități de stingere a creanțelor nu asigură dezideratul menținerii în cadrul Sistemului Electroenergetic Național.
Stingerea creanţelor fiscale administrate de Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin trecerea în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei a unor unități dispecerizabile poate contribui la asigurarea securității Sistemului Electroenergetic Național.
Siguranța alimentării Sistemului Electroenergetic Național și chiar securitatea energetică a țării ar putea fi afectată dacă nu sunt stinse datoriile.