Guvernul Tudose promite noi sporuri pentru bugetari, de pana la 75% din salariul de baza

E.b. | 07.11.2017

Ministerul Dezvoltarii a pus pe site in dezbatere publica proiectul de hotarare care defineste categoriile de bugetari care vor beneficia de sporuri pentru conditii de munca periculoase/vatamatoare/deosebit de periculoase.

SHARE 2

Pe aceeași temă

 

Sporurile merg pana la 75% din salariul de baza, in functie de diferiti factori.

 

Proiectul de hotarare adauga practic la Legea salarizarii unitare a bugetarilor (legea 153/2017) si prevede intrarea sa in vigoare la 1 ianuarie.

 

De sporurile pentru conditii de munca vor beneficia funcţionarii publici, dar si personalul contractual din administratia centrala. Nu sunt inclusi in aceasta Hotarare bugetarii din institutiile locale.

 

Pentru a fi considerat loc de munca in conditii periculoase/vatamatoare, e nevoie de prezenta a cel puţin doi factori de risc dintre urmatorii factori:
   

a) existența factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;
b) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;
d) existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;
e) structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă;
f) existenţa unor condiţii de muncă, care pot duce la uzura prematură a organismului.

 

Proiectul arata ca personalul din instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor beneficiază şi de următoarele categorii de sporuri:

 

a) Spor pentru condiţii deosebite de muncă vătămătoare/periculoase - de până la 35%;
b) Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase - de până la 75%;
c) Sporul de izolare şi pentru condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare datorată activităţii desfăşurate în localităţi amplasate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate, în punctele de frontieră amplasate în afara localităţilor sau de activitatea desfăşurată în condiţii de radiaţii şi altele asemenea stabilite de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor - de până la 20%.

 

Angajatii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi ai comisariatului Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, care îşi desfăşoară activitatea în teritoriul rezervaţiei, beneficiază de un spor de izolare de până la 20% din salariul de bază. 

 

De asemenea, bugetarii din Aviatia civila, agricultura, protectia mediului si Curtea de Conturi pot beneficia şi de:

 

a) sporul pentru condiţii grele de muncă, de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
b) sporul de până la 20% din salariul de bază, pentru personalul care lucrează în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate.

VEZI DOCUMENTUL

 

Comentarii 2

?????? - 11-08-2017

Remarcați totuși că articolele contabile "propun" niște "egalități" oarecum "ciudate" la "matematică" , fiind totuși "egaliăți de simboluri", nu de cifre ?

Răspunde

?????? - 11-07-2017

Articol contabil 4311=4312 ? Se constituie de către angajator, se transferă în contul de contribuții pentru salariați, de unde s-ar putea plăti pentru fiecare salariat evidențiat defacat ,cu procentele aferente contribuției individuale și contribuției angajatorului sau cumulat pe același ordin de plată, evidențiate sumele în mod distinct sau cumulate ,sau pe sistemul de la "plata în contul unic" de la ANAF la contribuia ce a fost constituită de angajator, instituia ce evidențiază plățile distribuind plățile în contul fiecărui salariat proporțional cu salariile brute ; fără a se face modificări ale Codului fiscal ? Remarcați și că s-ar putea distribui contribuția constituită de angajatori și doar la nivelul instituțiilor teritoriale ce ține evidența plaților contribuțiilor salariaților, în funcție de plățile efectuate de angajatori și salariile brute ale angajaților firmelor, pe sistemul "plăților în contul unic" folosit de către ANAF", fără ca la firme să se facă vreo altă înregistrare contabilă ?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22