Pe aceeași temă
Misa a spus ca dupa ce contributiile sociale vor fi transferate exclusiv in sarcina angajatului, Guvernul va introduce o "o masura tranzitorie care va obliga angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salarului brut. Va fi o dispozitie legislativa prin care se va stabili ce va include salariul brut", conform ziare.com.
Acesta a precizat ca angajatorului nu ii va creste costul cu forta de munca, dar ca vrea sa se asigure astefel ca nici angajatul nu va pierde din bani.
Jurnalistii au vrut sa se asigure ca au inteles corect si ca, practic, va fi data o lege prin care angajatorul va fi obligat sa nu scada brutul. Ministrul le-a raspuns ca "da".
"Se va introduce o norma tranzitorie care va stabili clar ca salariul brut va include toata sarcina fiscala a angajatorului, ca sa se stabilieasca un plafon care sa limiteze posibilitatea unui patron de a reduce salariul pentru angajatorul propriu", a reluat ministrul de Finante.
Reporterii au insistat asupra modului in care se va proceda si l-au intrebat daca statul are dreptul sa ia o asemenea masura. "Statul are dreptul, atunci cand considera, sa stabileasca niste reguli si principii fiscale", a spus ministrul.
Recent, sindicalistii de la BNS au avertizat ca prin acest transfer al contributiilor sociale salariul net ar putea sa scada cu 17% si ca aceasta masura este una "incoerenta, hazardata si total defavorizanta fata de cel in slujba caruia ar trebui sa fie guvernantii: poporul roman".
Ministrul Misa a spus ca stie care sunt temerile sindicalistilor.
"Stiu temerea celor de la sindicate. Le-am explicat ca nu exista acest risc. Dansii asteapta modificarea legislativa ca sa vada care este situatia", a spus Ionut Misa.
Acesta a reiterat faptul ca pentru o companie nu inseamna niciun cost suplimentar si, mai mult, a insistat ca tara noastra este foarte interesanta pentru investitori.
"Romania e un mediu de business foarte bun. Vad ca vin din ce in ce mai multe companii care vor sa investeasca in Romania", a spus ministrul Misa.