Guvernul Ungariei numeste un împuternicit pentru autonomie

P.c. | 31.03.2015

Pe aceeași temă

Viktor Orban, premierul Ungariei, a numit-o pe Katalin Szili, fost președinte al Parlamentului din Budapesta, în funcția de împuternicit special al Guvernului ungar pentru autonomie. Szili va sprijini incercarile de obtinere a autonomiei de catre maghiarili din afara granitelor Ungariei si ii va reprezenta la nivel international, relateaza Romania Libera.

 

Alianta CNMT-CNS pentru obtinerea autonomiei

 

Katalin Szili și-a început misiunea negociind cu liderii maghiarilor din Transilvania si obtinand o strangere a relațiilor dintre Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) și Consiliul Național Secuiesc (CNS). Liderul CNMT, László Tökés si cel al CNS, Istvan Balazs, au anuntat ca vor coopera pentru obținerea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc și a autonomiei culturale ”de toate nivelurile” pentru maghiarii din Transilvania.

 

In data de 3 iunie, în Târgu-Mureș va avea loc ședința comună a Consiliului Reprezentanților CNMT și a Consiliului Reprezentanților CNS, cu o zi inainte de 4 iunie, data semnarii Tratatului de la Trianon, care a recunoscut caracterul românesc al Transilvaniei, precum și Marea Unire de la 1918.

 

CITITI SI: Proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc, blocaj in Consiliul Europei. Cererea de arbitraj a fost respinsa la Strasbourg

 

László Tökes s-a declarat dezamăgit de atitudinea președintelui României, Klaus Iohannis, față de revendicările autonomiste, în condițiile în care el are origini săsești, iar sașii s-au bucurat de autonomie în timpul Regatului Ungar.

 

Președintele CNS, -Istvan Balazs, a declarat că această cooperare strategică între cele două organizații neguvernamentale este una firească, pentru că ambele consilii au rădăcini comune, au apărut deodată, în anul 2003, și împărtăşesc valori comune.

 

Reacții in Romania

 

Deputatul PNL Adrian Oros consideră că decizia numirii unui imputernicit pentru autonomie ”este nepotrivită și îngrijorătoare”. Parlamentarul liberal de Cluj consideră ”inacceptabil ca un oficial dintr-un stat european să aibă rolul de a coordona mișcări secesioniste într-un alt stat. Cum ar fi dacă premierul Ponta sau orice alt oficial român ar crea un post oficial cu misiunea de a încuraja secesionismul românilor din Ucraina sau din Serbia?”.

 

Profesorul de istorie Victor Pop susţine că ideile de autonomie pe care le promovează extremiștii maghiari nu sunt compatibile cu integrarea europeană.În urmă cu doar câteva zile, la Strasbourg, forurile europene au respins pretențiile maghiarilor de a construi o autonomie inadecvată timpurilor în care trăim. Uniunea Europeană presupune integrare, nu secesiune. Desigur că drepturile culturale ale maghiarilor trebuie respectate, ei trebuie să poată studia în limba maternă de la grădiniță până la nivel post-doctoral.

 

Ei trebuie să aibă dreptul de care uzează și în prezent de a-și utiliza limba în administrația locală și în justiție. Însă aceste drepturi înseamnă cu totul altceva decât revenirea la organizarea medievală. Un paradox este acela că autonomia secuilor a fost desființată chiar de Budapesta, în 1876, când a fost promovată o reformă administrativă care a dus la formarea a 64 de comitate pe teritoriul de atunci al regatului ungar din cadrul Imperiului Austro-Ungar.”  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22