Pe aceeași temă
„Prezentul proiect de act normativ are drept scop abrogarea prevederilor articolului 72, alineat (1) din OUG nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG nr. 70/2020, care permit - în condiţii contractuale reglementate - deconectarea clienţilor finali rău-platnici. De asemenea, este avută în vedere şi includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat (1) ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
„Pe perioada stării de alertă, asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”, a fost decizia luată de Executiv în 2020.
Până la finele lunii iunie, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale anunță că 173.000 de clienți nu și-au plătit facturile și au acumulat datorii de 249 milioane de lei, iar companiile de energie și gaze fiind în imposibilitatea de a-i deconecta pentru a-și limita pierderile
Guvernul consideră că printre ei se află și „rău-platnici”, adică români care nu au fost afectați de problemele create de COVID-19 dar au profitat de lege și nu au plătit lumina și gazele.
„În prezent, conform cifrelor prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, AFEER – Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania și ACUE – Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România, numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranșărilor/deconectărilor a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 mil. lei la sfârșitul lunii mai a.c.; aferent energiei electrice, numărul clienților care nu și-au achitat facturile și nu au putut fi deconectați este de circa 173.000 la finalul lunii iunie a.c”, arată Palatul Victoria.
Drept urmare, Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență care permite „deconectarea clienților finali rău-platnici”. Datornicii vor avea la dispoziție 90 de zile să-și plătescă datoriile sau să ajungă la înțelegere cu furnizorul de curent sau gaz.