Guvernul va permite deconectarea „clienților rău-platnici”, suspendată în perioada stării de alertă

Laurentiu Gheorghe | 04.08.2021

Ordonanța de urgență va elimina prevederea din OUG 70/2020 care interzice ca pe timpul stării de alertă clienții să fie debranșați/deconectați de la rețelele de gaze sau electricitate.

Pe aceeași temă

„Prezentul proiect de act normativ are drept scop abrogarea prevederilor articolului 72, alineat (1) din OUG nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG nr. 70/2020, care permit - în condiţii contractuale reglementate - deconectarea clienţilor finali rău-platnici. De asemenea, este avută în vedere şi includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat (1) ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

„Pe perioada stării de alertă, asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”, a fost decizia luată de Executiv în 2020.

Până la finele lunii iunie, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale anunță că 173.000 de clienți nu și-au plătit facturile și au acumulat datorii de 249 milioane de lei, iar companiile de energie și gaze fiind în imposibilitatea de a-i deconecta pentru a-și limita pierderile

Guvernul consideră că printre ei se află și „rău-platnici”, adică români care nu au fost afectați de problemele create de COVID-19 dar au profitat de lege și nu au plătit lumina și gazele.

„În prezent, conform cifrelor prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, AFEER – Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania și ACUE – Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România, numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranșărilor/deconectărilor a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 mil. lei la sfârșitul lunii mai a.c.; aferent energiei electrice, numărul clienților care nu și-au achitat facturile și nu au putut fi deconectați este de circa 173.000 la finalul lunii iunie a.c”, arată Palatul Victoria.

Drept urmare, Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență care permite „deconectarea clienților finali rău-platnici”. Datornicii vor avea la dispoziție 90 de zile să-și plătescă datoriile sau să ajungă la înțelegere cu furnizorul de curent sau gaz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22