Guvernul va prelua in noiembrie primii 300 de refugiati care vor fi relocați in Romania

Iulian Popescu | 29.10.2015

Guvernul a demarat procedurile pentru a prelua în luna noiembrie primii 300 de refugiaţi din cota obligatorie de apoximativ 7.000 imigranți ce revine României prin mecanismul stabilit de Comisia Europeană.

Pe aceeași temă

„Săptămâna trecută deja au fost făcute primele demersuri de către autorităţile române pentru preluarea a 300 de refugiaţi care se află în centrul de primire din Italia“, a spus consilierul prezidenţial Leonard Orban pentru televiziunea Digi 24.

 

Solcitarea a fost făcută vinerea trecută, iar răspunsul urmează să-l primim în următoarea lună. „Toată procedura durează cel puţin 30 de zile, apoi urmează să se mai facă şi alte verificări legate de securitate, abia apoi refugiaţii pot fi preluaţi efectiv“, a spus Leonard Orban pentru „Adevărul“.

 

Deşi s-a arătat dispusă să preia, pentru început, 300 de oameni, România ar putea fi totuşi refuzată chiar de către refugiaţi. „Să vedem câţi oameni vor fi dispuşi să vină la noi. Spre exemplu, Lituania, într-o încercare similară de a prelua refugiaţi, s-a întors cu avionul gol, iar Luxemburgul a fost, de asemenea, refuzat“, a adăugat Leonard Orban, citat de Adevărul.

 

De refugiaţii care vor sosi în România se va ocupa Guvernul, care a creat o instituţie specială de coordonare: Coaliţia naţională pentru integrarea refugiaţilor.

 

Ultima şedinţă a Coaliţiei a vut loc lunea trecută, când s-au discutat etapele prin care trebuie să treacă un refugiat care soseşte în România. „Un Cod Numeric Personal este un prim pas pe care refugiaţii trebuie să-l parcurgă pentru a putea fi integraţi ulterior. De asemenea, vor trebui aplicate modificări ale legislaţiei şi create mecanisme care să permită accesul refugiaţilor la învăţarea limbii române“, a anunţat Guvernul.

 

Coalitia este formata din ministri, factori de decizie din institutiile statului si ai societatii civile. Intr-o intalnire cu premierul Ponta au fost discutate aspecte concrete, legate de integrarea celor cateva mii de refugiati care vor ajunge in Romania, arata ziare.com


Coalitie incearca sa simplifice procedura de acordare a unor documente de identitate, inclusiv un Cod Numeric Personal, ca prim pas pe care refugiatii trebuie sa-l parcurga pentru a putea fi integrati ulterior.
 

Vor trebui aplicate modificari ale legislatiei si create mecanisme care sa permita accesul refugiatilor la invatarea limbii romane, la accesul gratuit al copiilor, dar si al unora dintre adulti, la educatie, pentru asigurarea unei asistente medicale de baza prin eliberarea unui card special de sanatate, accesul pe piata muncii, dar si la diverse forme de formare profesionala, accesul la servicii bancare, se arata in textul citat.

 

CITITI SI: Diaconescu: Juncker le-a spus statelor care nu au bani pentru refugiati sa se imprumute


Pana pe 10 noiembrie, la nivelul unitatilor administratiei locale, se va finaliza inventarul tuturor spatiile de cazare care ar putea fi destinate primirii refugiatilor.
 

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice va organiza in saptamanile urmatoare cateva centre teritoriale in care se vor desfasura activitatile specifice de invatare a limbii romane, dupa metode asemanatoare "anului pregatitor" pe care il parcurg studentii straini inscrisi in invatamantul universitar.
 

Urmatoarea reuniune a Coalitiei nationale pentru integrarea refugiatilor va avea loc pe 16 noiembrie. Pana atunci se vor desfasura activitati pregatitoare pe cinci grupuri de lucru: solutii de armonizare legislativa, integrarea sociala, integrarea culturala, integrarea locala, necesarul de logistica primara.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22