Pe aceeași temă
Decizia a fost luată de comisia abilitată din cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist la data de 31 mai 2022. Pasul următor este deschiderea unei acțiuni în instanță, singura abilitată să decidă retragerea titlului acordat lui Iliescu.
Instituția guvernamentală vrea să îi retragă titlul lui Ion Iliescu pentru că acesta a deținut funcții de conducere în aparatul de stat comunist, în condițiile în care legea 341/2004 nu permite acordarea acestei calități persoanelor cu astfel de funcții.
„Astfel, comisia a verificat documentele din dosarul administrativ și a constatat, atât din CV-ul public, cât și din presa, că Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 și în Partidul Comunist Român în 1953. Aici „a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al Comitetului Central al PCR. La 19 august 1956 a fost ales președinte al Comitetului de organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului (martie 1957). Ulterior a devenit șef de secție la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC. La un moment dat a ocupat funcția de șef al Departamentului pentru Propagandă al Comitetului Central al PCR. A servit, mai târziu, ca ministru pentru problemele legate de tineret între 1967 și 1971, după care, timp de 6 luni a fost secretar al Comitetului Central al PCR. Între 1971 - 1974 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș și din anii 1974 - 1979 a îndeplinit funcția de președinte al Consiliului Județean Iași”, se arată în decizia Secretariatului de stat pentru revoluționari.
Decizia Secretariatului de stat pentru revoluționari poate fi citită aici