Pe aceeași temă
Într-o postare pe Facebook, liderul liberalilor democrați europeni a transmis ALDE că trebuie să-și respecte promisiunile privind statul de drept, iar reforma justiției „trebuie să reflecte în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția. Dacă fac asta, vor avea un loc în familia ALDE. Dacă nu, nu”, a avertizat Guy Verhofstadt.
„În același timp guvernul trebuie să își îndeplinească angajamentele privind statul de drept: reforma justiției, a codului penal și cea a legii ONG-urilor trebuie să reflecte în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția și să fie supuse unei reevaluări de către acest organism înainte de a intra în vigoare. Liberalii români au promis să urmeze această cale și așteptăm din partea lor să acționeze ca atare. Dacă vor face acest lucru vor avea un loc binemeritat în interiorul familiei ALDE. Dacă nu, nu”, a scris Guy Verhofstadt, pe contul lui de Facebook.
Liderul ALDE din Parlamentul European urează „mult succes” României, la preluarea președinției europene, care vine „într-un moment critic, când mai multe negocieri legislative trebuie duse la bun sfârșit înaintea alegerilor europene”.
****
Pe 22 noiembrie, după o întâlnire cu liderul ALDE România, Călin Popescu Tăriceanu, Guy Verhofstadt a atras atenția că singura modalitate de a garanta statul de drept în România este ”implementarea totală și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția”.
”Ieri, m-am întâlnit cu dl. Tăriceanu la București. Am convenit că singura modalitate de a garanta statul de drept în România este implementarea totală și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția. asta înseamnă că toate cele trei chestiuni aflate în dispută – modificarea legilor justiției, a Codului penal și a Codului de procedură penală – trebuie să fie rezolvate prin punerea în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și apoi, după aprobarea de către Guvernul și Parlamentul de la București, o a doua opinie a Comisiei de la Veneția este necesară. Pentru ALDE, aprobarea finală din partea Comisiei de la Veneția este indispensabilă”, declara cu acea ocazie Verhofstadt.
Cu câteva zile înainte de mesajul din 22 noiembrie, liderul grupului ALDE din Parlamentul European i-a trimis o scrisoare extrem de dură lui Călin Popescu Tăriceanu în care respinge acuzațiile acestuia conform cărora rezoluția critică la adresa coaliției din România ar fi fost luată în necunoștință de cauză și îi cere ultimativ președintelui Senatului să îi răspundă urgent dacă va da curs recomandărilor Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificările aduse legilor Justiției și Codurilor penale.