Guy Verhofstadt: România are de ales între respectarea statului de drept sau iliberalism

Redactia | 21.11.2018

Liderul grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt, a postat chiar în timpul ședinței cu guvernul Dăncilă că România este la răscruce: ori respectă principiile statului de drept, ori alege calea iliberalismului

Pe aceeași temă

Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a postat un mesaj pe Facebook în timp ce se afla într-o ședință cu guvernul Viorica Dăncilă, la București, mesaj în care avertizează că „România se află la răscruce” și are de ales între respectarea principiilor democratice și iliberalism, dar acest lucru nu poate fi făcut „în numele nostru”, respectiv al liberalilor europeni.

Verhofstadt: România se află rascruce

„La această oră sunt într-o ședință cu guvernul român. Mesajul meu pentru ei este că România se află la răscruce: fie alege să respecte și să apere principiile democratice în acord cu normele statului de drept, fie alege calea iliberală. Îi voi încuraja să facă prima alegere, dar dacă vor opta pentru cea de-a doua mesajul meu e clar: nu în numele nostru și mai ales nu cu numele nostru!”, a scris Verhofstadt, pe contul lui de Facebook.

Partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, membru în coaliția de guvernare alături de PSD, face parte la nivel european din ALDE.

Tăriceanu: PSD-ALDE sunt atașate valorilor europene

Președintele Senatului, Calin Popescu Tăriceanu, insistă însă că Guy Verhofstadt este dezinformat dar că a reușit să-l convingă că PSD-ALDE sunt atașate valorilor europene și că nu există nicio dispută internă privind statul de drept ci doar una democratică dintre Putere și Opoziție.

Tăriceanu a făcut aceste precizări în contextul în care a discutat cu Verhofstadt "chestiuni de preocupare la nivelul Parlamentului European, care a adoptat recent rezoluţia pe statul de drept", transmite Agerpres.

"Am avut posibilitatea să-i arăt (...) care sunt punctele în dispută ridicate de rezoluţia din PE, care este poziţia Comisiei de la Veneţia, care este poziţia noastră, inclusiv prin adoptarea Ordonanţelor 90 şi 92, demonstrând în acest fel că există toată disponibilitatea din partea actualei majorităţi şi a Guvernului de a ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia (...), care dovedeşte tocmai soliditatea ancorării noastre în valorile statului de drept, în valorile europene şi principiile pe care este construită UE. Facem parte dintr-o mare familie europeană şi această disponibilitate este dovada cea mai bună că nu există vreun dubiu, aşa cum încearcă Opoziţia să sugereze. Nu este o dispută pe statul de drept, ci o dispută pe majoritate şi Opoziţie. Subiectul 'statul de drept' - exportarea lui la nivelul PE - poate crea o emoţie care să ducă la adoptarea unor concluzii care nu sunt întotdeauna bazate pe cele mai reale şi actuale elemente", a afirmat Tăriceanu.

El a menţionat că a discutat atât cu liderul ALDE din PE, dar şi cu preşedintele PE, Antonio Tajani, care sunt priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE, în special legate de Brexit sau de politica de coeziune.

"Acesta este şi motto-ul Preşedinţiei României - o politică de coeziune care trebuie să se reflecte în plan economic, în planul securităţii cetăţenilor şi al capacităţii Europei de a fi un actor global. De asemenea, cadrul financiar multianual, un subiect de preocupare pentru noi", a adăugat preşedintele Senatului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22