Pe aceeași temă
Profitand de ocazie, oficialul american a invitat tinerii la implicare in viata civica. “Veti candida intr-o zi pentru o functie, asa cum ne incuraja Kennedy, pentru a va sluji tara si pentru a rezolva problemele mari cu care se confrunta astazi Romania? Veti face acest lucru nu pentru ca este usor, ci tocmai pentru ca este greu, asa cum spunea Kennedy”, a spus Klemm, facand trimitere la fostul presedinte american John F. Kennedy, arata Digi 24.
Inaltul diplomat a vorbit si despre recentele schimbari politice survenite in aceasta toamna pe fondul protestelor de strada. Klemm considera ca decizia presedintelui Iohannis de a propune un Guvern tehnocrat este “curajoasa”, in conditiile date. “Conducerea politica si, in special, presedintele Iohannis au avut o sarcina foarte dificila. Cred ca ceea ce a perceput presedintele Iohannis a fost ca oamenii din Romania vor o noua directie pentru aceasta tara, iar in aceasta circumstanta, avand in vedere ca vor fi alegeri parlamentare anul viitor, el a decis sa creeze un Guvern din care sa nu faca parte membri ai partidelor parlamentare, ci un grup de experti democrati care sa incerce sa guverneze tara pentru anul care vine”, a explicat ambasadorul american cu privire la nou Cabinet condus de Dacian Ciolos.
DNA si Justitia, exemplu regional
Recenta activitate a DNA si a Justitiei in ansamblul sau a facut din Romania un exemplu in Europa Centrala si de Est in ce priveste lupta impotriva coruptiei, a spus ambasadorul SUA cu ocazia zilei internationale de lupta impotriva coruptiei.
Prezent saptamana trecuta in cadrul unui eveniment dedicat zilei internationale de lupta impotriva coruptiei, organizat la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Hans Klemm a transmis un mesaj in acest context. „In ultimii ani, eforturile de a lupta impotriva coruptiei, in special in ce priveste urmarirea penala, au inregistrat un succes remarcabil”, a transmis inaltul reprezentant al Washingtonului la Bucuresti.
Ambasadorul a tinut sa faca referire si la recenta initiativa privind infiintarea agentiei care va coordona indisponibilizarea si sechestrarea bunurilor de la cei condamnati pentru coruptie. Si, desi tara noastra dispunea deja de o legislatie care permitea institutiilor judiciare sa indisponibilizeze bunurile dovedite furate din patrimoniul public, „gestionarea acelor bunuri nu a fost atat de eficienta si speram ca odata cu infiintarea noii agentii, cei condamnati pentru acte de coruptie nu se vor mai putea bucura de foloasele obtinute din infractiunile comise”.