Hans Klemm: Slabirea legislatiei anticoruptie expune Romania amenintarilor venite din Rusia

E.b. | 11.12.2017

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, sustine ca SUA are ingrijorari profunde atunci cand vede eforturi, precum cele din Parlament, de subminarea a tot ceea ce a realizat România în ultimii 15-20 de ani în construirea instituţiilor care lupta impotriva coruptiei.

Pe aceeași temă


  

"SUA admiră foarte mult progresul înregistrat în România în ce priveşte eforturile de consolidare a instituţiilor de guvernare democratică, îmbrăţişarea unui viitor democratic, a valorilor democratice", a declarat ambasadorul american Hans Klemm la o masa rotunda in Targu Mures, citat de HotNews.


Klemm a avertizat insa ca slabirea in Parlament a legislatiei anticoruptie expune Romania la amenintari din partea Rusiei: "Corupţia este o scenă pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundaţia unui stat rezistent".

 

Ce a declarat ambasadorului Hans Klemm:

 

SUA admiră foarte mult progresul înregistrat aici, în România, din 1989 încoace şi, poate chiar mai mult, în ultimii circa 15 ani, progres în ce priveşte eforturile de consolidare a instituţiilor de guvernare democratică, îmbrăţişarea unui viitor democratic, a valorilor democratice, de către România şi angajamentul său clar şi neechivoc faţă de calitatea de membru al Alianţei transatlantice, inclusiv faţă de calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi de aliat în NATO.

 

Admirăm de asemenea foarte mult măsurile luate de România pentru îmbrăţişarea deplină şi aplicarea statului de drept în guvernarea sa democratică, pentru a crea un sistem judiciar independent şi a înfiinţa instituţii responsabile cu urmărirea penală a corupţiei la nivel mediu şi înalt. În ultimii 15 ani sau mai mult, România a dus o activitate din ce în ce mai credibilă în lupta sa împotriva corupţiei, datorită tuturor factorilor menţionaţi: dorinţa de a construi şi consolida puternice instituţii independente de guvernare democratică, de a institui un mecanism de echilibrare a puterilor, de a crea şi asigura resursele necesare unui sistem judiciar independent şi de a se angaja să lupte împotriva corupţiei la nivel înalt.

 

Nu doar SUA admiră acest lucru, ci şi celelalte state membre UE.

 

Atunci când un stat se angajează să devină membru al Alianţei, se angajează să respecte guvernarea democratică şi un stat de drept puternic, acestea sunt stipulate de Carta NATO.

 

România devine recunoscută în regiune pentru eforturile sale de a lupta împotriva corupţiei, de respectare strictă a statului de drept şi de asigurare a unui sistem judiciar independent. Ţări precum Macedonia, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria şi altele, vin la Bucureşti pentru a afla despre măsurile luate de România în lupta împotriva corupţiei şi de consolidare a statului de drept.

 

Este foarte îngrijorător, avem îngrijorări profunde atunci când vedem eforturi, acum în Parlament, de a submina tot ceea ce a realizat România în ultimii 15-20 de ani în construirea acestor instituţii.

 

Credem cu tărie că respectarea statului de drept, existenţa unui sistem judiciar independent, lupta împotriva corupţiei au impact asupra securităţii naţionale, contribuie la rezistenţa statului, a guvernării

 

Săbirea legislaţiei care vă permite să aveţi un sistem judiciar independent şi să lansaţi o luptă puternică împotriva corupţiei subminează şi rezistenţa naţională şi poate expune România la ameninţări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei. Corupţia este o scenă pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundaţia unui stat rezistent.

 

VEZI  DISCUTIA DE LA MASA ROTUNDA CARE A AVUT LOC LA TARGU MURES

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22