Haos pe legea salarizării: Finanţele şi Munca anunţă amânarea majorărilor. Grindeanu tace

Dora Vulcan | 06.06.2017

Ministrul Finanţelor a confirmat amânarea majorărilor salariale la Sănătate şi Educaţie, ministrul Muncii recunoaşte că profesorii şi medicii vor primi doar 25% majorare la salariu de la 1 ianuarie, contrar promisiunilor PSD iar Grindeanu tace când e întrebat de ce nu se respectă programul de guvernare.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

  • Grindeanu tace

 

 Premierul Sorin Grindeanu a fost intrebat de doua ori, marti, intr-o discutie cu reporterii, de ce nu se mai respecta programul de guvernare. Răspunsul său a fost o tăcere prelungă cu o grimasă jenată şi o privire cu subînţeles adresată ministrului de Finanţe Viorel Ştefan. 

 

 

 

 

  • Ministerul Finanţelor confirmă amânarea majorărilor salariale la Sănătate şi Educaţie

 

 

“De la 1 ianuarie 2018 opereaza o crestere cu 25 la suta pentru toata lumea,iar de la 1 martie ne atingem obiectivul de crestere integrala pe sectorul de sanatate si 50 la suta pentru sectorul de invatamant”, a declarat Viorel Stefan, care subliniaza ca Guvernul isi va atinge obiectivul cu cele doua etape de cresteri.

 

Acesta a mai explicat ca “efectul cresterilor este o anvelopa salaria de aproximativ 76 miliarde, ceea ce ne situeaza ca pondere in PIB la undeva la 8, 6%, este tinta pe care am urmarit-o. (…) Intre 8 si 9 la suta este sustenabil”, transmite Hotnews.ro.

 

 

 

  • Olguţa Vasilescu anunţă amânarea majorărilor cu două luni. Cresterile salariale nu se mai aplica de la 1 iulie 2017

 

 

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, marti, la Antena 3, ca de la 1 ianuarie toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii si medicii vor primi diferenta. Întrebată de jurnalişti pe culoarele Parlamentului despre declaraţia făcută la Antena, Olguţa Vasilescu a recunoscut că majorările se amână cu două luni. Ea a dat vina pe amendamentele depuse la Legea salarizării.

 

"De la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut de 25%, iar de la 1 martie, vor fi inca 20% pentru profesori, care, adaugat la crestrea de 25%, inseamna o crestere de 50%. Tot de la 1 martie medicii si asistentele vor avea o crestere 100%, ajungand la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care vom intra in Comisie. Au fost multe amendamente pe care noi le-am acceptat de la Senat si Camera Deputatilor" , a declarat ministrul Muncii la Antena 3, citată de Hotnews.ro.

 

Potrivit Olgutei Vasilescu, "finantele nu vor spune ca au bani", acesta fiind rolul ministrului de finante sa spuna ca nu sunt bani.

 

 

“Nu este vorba de nicio rezerva din partea Finantelor de sustenabilitate. Ne-au comunicat cat e anvelopa pe care o au pregatita pentru anul acesta, au mancat cateva categorii de bugetari carora li s-au facut deja cresteri. Atunci a trebuit sa ne reorganizam un pic si sa nu mai intram cu sanatatea si educatia de la 1 ianuarie, ci de la 1 martie", a mai spus ministrul Muncii.

 

 

  • Legea salarizarii transfera contributiile la angajat; majorarile vor fi neutralizate de taxe

 

 

Cresterile nete de venituri generate de Legea salarizarii vor fi, cel putin in primul an, neutralizate de transferul catre angajat al tuturor contributiilor sociale, incepand cu 1 ianuarie 2018.

 

Cresterile nete de venituri generate de Legea salarizarii vor fi, cel putin in primul an, neutralizate de transferul catre angajat al tuturor contributiilor sociale, incepand cu 1 ianuarie 2018.

 

Ceea ce inseamna ca o buna parte din majorarea salariala se va intoarce la bugete sub forma de taxe platite de angajat. Este si explicatia pentru precizarile ministrului Olguta Vasilescu, potrivit carora unele salarii nete vor scadea in urma majorarilor salariale.

 

Acest lucru inseamna ca majorarile salariale vor avea un impact limitat asupra deficitului bugetar, legea salarizarii apeland la acesta inovatie a transferului contributiilor initiata anul trecut de secretarul de stat Gabriel Biris.

 

Mentiunea apare, conform ziare.com, in Punctul de vedere al Guvernului Grindeanu referitor la Legea - cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice:

 

La estimarea impactului acestei legi, spune documentul semnat de premier, "s-a avut in vedere ca de la 1 ianuarie 2018 se modifica prevederile Codului fiscal in sensul preluarii de catre salariat in totalitate a sarcinii de plata a contributiilor de asigurari":

 

 

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal declara de curand ca impactul bugetar al legii salarizarii este aproape dublu fata de cel prezentat de Guvern, ajungand la circa 60 de miliarde de lei, fata de peste 30 de miliarde, cat estima Executivul.

 

Acum, dupa introducerea in ecuatie a transferului la angajat a tuturor contributii, lucrurile sunt usor de explicat: practic, mare parte din majorarile "bruturilor" acordate bugetarilor (prin Legea salarizarii) sunt neutralizate de cresterea impozitarii la angajat (prin Codul fiscal).

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22