Herta Muller a fost spionata de Securitate dupa ce a fost turnata de scriitorul Franz Thomas Schleich

Fara Autor | 12.01.2010

Pe aceeași temă

Scriitoarea germana de origine romana Herta Muller, castigatoare a Premiului Nobel pentru Literatura in 2009, a fost spionata de Securitatea din Romania dupa ce a fost denuntata de un alt scriitor, relateaza AFP, citand postul de televiziune ARD.

Muller a intrat in vizorul Securitatii dupa ce autorul si publicistul Franz Thomas Schleich a spus ca prima ei carte, "Niederungen", contine "orientari anti-statale".

Dupa aceea, Schleich, sub numele de cod "Voicu", a spionat-o pe Mueller in anii 1980, a relatat ARD, care a citat martori din acea perioada si documente din arhiva Securitatii.

Intr-un documentar ce a rulat, luni seara, pe canalul ARD, Schleich a refuzat sa raspunda acuzatiilor. El a fugit in Germania la inceputul anilor 1980, pretinzand ca a fost o victima a regimului comunist a lui Nicolae Ceausescu.

Muller a confirmat pentru ARD ca Schleich si "Voicu" sunt una si aceeasi persoana. Scriitoarea a cerut o ancheta in legatura cu informatorii Securitatii care traiesc in prezent in Germania.

Dupa ce a castigat Premiul Nobel pentru Literatura, Mueller a declarat ca este inca bantuita de perioada de dictatura in care a crescut si ca acest lucru i-a inspirat opera. "Ma simt libera acum dar aceste lucruri n-au disparut. Stiu cum este sa-ti fie frica in fiecare dimineata ca pana seara nu o sa mai existi", a spus ea reporterilor.

Herta Muller a fost hartuita de Securitate in anii 1980, politia secreta ceausista propunindu-i in mod constant sa colaboreze. Scriitoarea a refuzat, drept pentru care Securitatea a raspindit zvonul ca ar fi racolat-o, pentru a-i distruge astfel imaginea. In paralel, opera publicata i-a fost cenzurata. In 1987, Muller a emigrat in Germania, scapind de teroarea Securitatii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22