Pe aceeași temă
.
Absurdul declanșat odată cu suspendarea din Uniunea Scriitorilor a Hertei Muller, deținătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pare a nu avea sfârșit. După ce inițial scriitoarea, stabilită în străinătate, pare să fi căzut victimă unei prevederi statutare birocratice care presupune suspendarea pentru neplata cotizației a oricărui membru al Uniunii, de astă dată e rândul scriitoarei să alimenteze o situație ironică și absurdă. Nu de faptul că ar fi fost suspendată din calitatea de membru este intrigată scriitoarea ci de faptul că s-a trezit peste noapte membru al unei asociații profesionale din care nici nu știa că face parte.
"Asta e o glumă? Nici măcar nu ştiam că sunt membră a Uniunii Scriitorilor din România. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă vreau să intru în Uniune şi nimeni nu mi-a comunicat că am fost admisă - indiferent din ce motiv. Şi când să se fi întâmplat asta? Niciodată nu am primit vreo solicitare de-a plăti cotizaţia", spune Herta Muller într-o declarație acordată Agerpres.
Ea spune că, deşi s-a pus problema în anii '80 să devină membru al USR, când a condiţionat primirea de admiterea în Uniune a scriitorului şi jurnalistului William Totok, de vreme ce acesta nu a fost primit, nu şi-a mai exprimat niciodată intenţia de a deveni membră a breslei scriitorilor români.
"Pe vremea când mai trăiam în România, în 1985 sau 1986, s-a pus problema să fiu primită în Uniunea Scriitorilor. Atunci am condiţionat primirea mea de primirea lui William Totok (din Grupul de Acțiune Banat n.r.). Dar cum el nu a fost admis, nu am intrat nici eu. De atunci nu am mai avut nici un contact cu această organizaţie. Şi nici ulterior nu mi-am exprimat vreodată intenţia de-a deveni membru al Uniunii. Ce înseamnă tot acest teatru absurd? Un fel de cooptare ca pe vremuri? Cineva decide peste capul meu şi apoi mă trage şi la răspundere. Asta nu este în niciun caz o procedură democratică", a mai spus Herta Muller.
Într-o postare pe pagina sa de socializare, criticul literar Vasile Popovici, membru al Filialei Timişoara a USR, explică și cum s-a ajuns aici: în 1985, cu un an înainte de a pleca definitiv în Germania, Herta Muller a depus un dosar de înscriere în Uniunea Scriitorilor, porţile rămânând însă "definitiv închise" din cauza deciziei din acea vreme a Partidului Comunist.
”Cum e cu povestea cu Herta Müller
Multa emotie si multe speculatii, unele interesate, altele naive si sincer indignate legate de „suspendarea” Hertei Müller din Uniunea Scriitorilor.
De fapt, nu e nici o suspendare, daca prin asta se intelege ca s-a luat nu stiu ce decizie administrativa a Uniunii in privinta Hertei Müller. Fiindca, din pacate, asa se intelege - si e fals.
Iata faptele :
1. In 1985, cu un an adica inainte de a pleca in definitiv in Germania, Herta Müller a depus un dosar de inscriere in Uniunea Scriitorilor. Atunci ea avea o carte publicata si premiata. Insa partidul decisese ca portile Uniunii Scriitorilor sunt definitiv inchise - si asa au ramas pana in 1990. Acest lucru il stiam cu totii, toti cei care debutaseram in acei ani, fuseseram premiati si carora ni se comunicase faptul ca nu are rost sa facem cereri de inscrieri. Drept pentru care nici n-am facut. Totusi, Herta Müller a facut.
2. In ianuarie 1990, adica imediat dupa Revolutie, toate cererile adunate in anii 80 si nerezolvate au fost aprobate de Consiliul Uniunii, inclusiv a Hertei Müller. Insa ea era deja de patru ani in Germania.
3. In anii de dupa revolutie au existat schimburi de mesaje intre secretariatul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara si scriitorii germani din Banat plecati in Germania. Nimeni - nici Herta Müller - n-a mai fost insa interesat de statutul de membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
3. Conducerea Uniunii de la Bucuresti, la fel ca si conducerea filialei Timisoara, n-are absolut nici un rol in faptul ca fostii nostri colegi scriitori germani rezidenti de ani de zile in Germania au ales sa ignore statutul lor de scriitori cu carnet in Romania. Pentru astfel de cazuri statutul Uniunii Scriitorilor prevede fapul ca acei scriitori ce au fost admisi in Uniune dar care nu-si achita cotizatia raman in continuare membri, dar - si aici intervine cuvantul mizerabil - cu statul de suspendare. Asa scrie in statut, asa e !
Prin urmare, ii rog pe cei ce s-au emotionat cu buna credinta, ca si pe cei ce s-au emotionat din interes, sa revina la realitate.
Ea e de o banalitate ultima, asta pe care v-o spun aici. Nici conducerea de azi a Uniunii, nici cea de ieri si nici cea de alaltaieri nu au jucat nici un rol malefic in aceasta poveste.
Calm, baieti !
Mi-as dori un joc mai putin murdar in toate aceste zile. Alegerile la USR nu sunt alegeri pentru Casa Alba. Nu merita sa ne coboram in mocirla deplina pentru atata lucru, zau asa !”
Pentru ca, peste câteva ore, Vasile Popovici să revină și să puncteze:
”Herta Müller, subiect închis
Asa cum incercam sa va sugerez printre randuri, HM nu doreste nimic : nici membru suspendat, nici membru cu drepturi depline si, prin urmare, nici membru de onoare al USR, cum voiau unii dintre dvs pentru ea. Neaga chiar ca ar fi depus vreodata vreo cerere si i se pare insuportabil sa fie inregimentata cu forta (in fond, are dreptate aici). Ramane totusi sa verificam daca exista sau nu o cerere; dupa atatia ani, HM poate sa fi uitat ca a scris-o. Dupa cum, pare-se, a uitat ca a purtat o lunga discutie cu secretarul filialei USR Timisoara. Toate astea se vor lamuri maine. Pana atunci, somn usor !
Lapusneanu rescris : daca eu nu va vreau, de ce m-ati vrea voi ?”
“Nu s-a produs nimic, de fapt. E un lucru foarte simplu, conform statutului, când un scriitor nu își plătește cotizația la timp, cu alte cuvinte pe 2017 inclusiv, e suspendat, în sensul că nu participă la vot. În rest, are toate drepturile și continuă să fie membru în registrele Uniunii Scriitorilor. Cazul Hertei Muller e acesta, nu și-a mai plătit cotizația de nu știu câtă vreme. A venit în țara, a fost la FILIT (Festivalul international de literatura si traducere – n.r.) la Iași și nu a interesat-o. Colegii de la Timișoara au vrut să facă o chetă, să-i plătească, dar trebuia să o întrebe și pe ea, dacă vrea, iar ea a zis că nu o interesează. Asta e toată povestea. În această situație se găsesc mai mulți, și Eugen Simion, și Nicolae Breban, scriitori nițeluș mai importanți chiar decât ea, chiar dacă ea a luat Premiul Nobel. Dar asta nu are nicio legătură cu Nobelul. Nobelul nu are nicio legătură cu această cotizație”, a spus criticul Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor pentru Ziare.com.
E drept că în urmă cu doi ani, Nicolae Manolescu îl numea tâmpit pe Eugen Simion pentru o situație similară în care Simion a comentat în termeni critici suspendarea sa, dând o conotație conspiraționistă suspendării sale (înainte de alegerile din Uniune, când suspendarea îi anula și dreptul de vot, așa cum prevede statutului) și confundând-o cu excluderea.
Uniunea Scriitorilor din România are 2.600 de membri, din care 600 nu și-au achitat cotizația.
„Aceștia 600 sunt în continuare membrii noștri și figurează în bazele de date, dar sunt suspendați din drepturi, adică nu au dreptul să voteze sau nu au dreptul să participe la anumite proiecte de filiale. În momentul în care își plăteasc cotizația, sunt repuși în drepturi imediat”, a precizat Uniunea Scriitorilor din România pentru tabloidul Libertatea, care a publicat primul informația suspendării Hertei Muller, de unde apoi informația s-a rostogolit cu o viteză uimitoare în mass-media și în social- media alimentând speculații și fabulații și creionând o situație absurdă demnă de era postmodernistă dar și de înaintașii Caragiale și Eugen Ionescu la un loc.
Cotizația anuală în cadrul U.S.R. este de 150 de lei.
Ce prevede statutul U.S.R.
Membrii U.S.R. au următoarele obligaţii:
să respecte prevederile prezentului Statut, precum şi deciziile luate în condiţii statutare de către organele de conducere ale U.S.R.;
să achite în fiecare an cotizaţia stabilită de Consiliul U.S.R. Dacă membrul U.S.R. nu-şi achită cotizaţia pe o perioadă de cel puţin un an, el e suspendat din drepturi, după cum prevede Regulamentul Comisiei de Monitorizare, Suspendare şi Excludere;
să opteze, în cazul editării operelor proprii, pentru virarea taxei de timbru către U.S.R.;
să respecte normele deontologice ale breslei scriitoriceşti şi să manifeste grijă faţă de păstrarea prestigiului U.S.R.
Art. 9 Calitatea de membru U.S.R. încetează în următoarele cazuri:
a) ca urmare a demisiei, formulată în scris şi înregistrată la Secretariatul U.S.R. Dacă un membru demisionat din U.S.R. doreşte să redevină membru al U.S.R., el va urma procedurile obişnuite de primire în U.S.R.;