Hidroelectrica intra din nou in INSOLVENTA

D.g. | 26.02.2014

Pe aceeași temă

Hidroelectrica reintra in insolventa. Acesta este consecinta unei decizii de astazi a Curtii de Apel care a admis contestatiile unor creditori, printre care si asa-zisii "baieti destepti" din energie. Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica. Sentinta este definitiva. Au fost trei tipuri de contestatii: la decizia de intrare in insolventa, la tabelul preliminar al creditorilor si la inchiderea insolventei. Astazi, Curtea de Apel a admis contestia la iesirea din insolventa. Acesta este si motivul pentru care Hidroelectrica reintra in insolventa, informeaza HotNews.ro.

Potrivit informatiilor HotNews.ro contestatiile la tabelul preliminar au fost trimise catre rejudecare. Prin contestatiile la tabelul preliminar, creditorii vizeaza recunoasterea unei sume de circa 1,3 miliarde lei. Daca ar ajunge in situatia sa plateasca o asemenea suma, Hidroelectrica va fi nevoita sa renunte la unele active. In ceea ce priveste iesirea din insolventa, Curtea de Apel a admis recursurile din cauza ca nu ar fi fost respectate anumite proceduri prevazute de Legea insolventei.
 

  • UPDATE Din cauza reintrarii in insolventa, Hidroelectrica nu va mai fi listata pe bursa in vara. Remus Borza a confirmat ca au fost trimise catre rejudecare contestatiile la tabelul preliminar. In privinta recursurilor legate de intrarea in insolventa, Borza a spus ca nu poate sa ofere informatii pana nu va vedea decizia instantei pentru fiecare caz in parte. In cazul in care Hidroelectrica ar pierde si in cazul contestatiilor legate de intrarea in insolventa, situatia s-ar complica si mai mult. "Asta insemna ca Hidroelectrica nu s-a aflat nicio zi in insolventa, ca nu au fost denuntate nici contractele cu baietii destepti, ca nu am dat 1.300 de oameni afara si s-ar reveni exact la situatia de dinainte ", a spus Borza.


Important de precizat este ca Hidroelectrica a castigat in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti. Insa, Curtea de Apel a dat sentinta definitiva care este in defavoarea companiei. Informatii despre posibilitatea ca Hidroelectrica va pierde procesele au aparut inca dinainte de ultimul termen de judecata care a fost pe 20 februarie.

Hidroelectrica s-a aflat timp de un an in insolventa, procesul fiind declarat incheiat pe 26 iunie 2013. Practic, pe 26 iunie 2013, Tribunalul Bucuresti a constat indeplinite obligatiile de plata asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor in data de 18 Iunie 2013 si confirmat de judecatorul sindic pe 20 iunie 2013. Atunci, Tribunalul Bucuresti a a admis cererea formulata de administratorul judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii insolventei. In aceste conditii, este inexplicabil de ce in iunie 2013 Tribunalul Bucuresti a constatat ca sunt indeplinite obligatiile pentru iesirea din insolventa, iar pe 25 februarie Curtea de Apel sa decida ca nu au fost indeplinite. Remus Borza a primit atunci prin firma Euro Insol, administratorul judiciar, un comision de succes de 2,2 milioane de euro.

Dupa decizia Curtii de Apel, Remus Borza s-ar putea intoarce ca administrator judiciar la Hidroelectrica. Remus Borza nu este decis inca daca se mai intoarce la Hidroelectrica. "Nu stiu daca mai vreau sa ma intorc", a spus Borza.

Au fost 10 astfel de contestatii care au ajuns pana la Curtea de Apel. O parte din acestea au fost comasate intr-un singur dosar: 22456/3/2012. Aici si-au unit fortele asa zisii "baieti destepti", alaturi de Directia Veituri Buget Local Sector 2. Este vorba de SC ALPIQ ROMENERGIE SRL, SC ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL, ANDRITZ HYDRO GMBH RAVENSBURG, DIRECŢIA VENITURI BUGET LOCAL SECTOR 2, SC ENERGY HOLDING SRL, EFT AG si EFT ROMÂNIA SRL.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22