Horaţius Dumbravă: CSM s-a politizat, a împrumutat tehnici de manipulare, de construcţii şi jocuri politicianiste!

Fara Autor | 06.01.2013

Pe aceeași temă

Pe forumul magistraţilor, judecătorul Horatius Dumbravă a transmis un mesaj colegilor în care a dezvăluit aspecte necunoscute opiniei pubice despre culisele şedintei de plen din 4 ianuarie 2013, cum i-ar fi “trădat” pe judecători, preşedinta ICCJ, Livia Stanciu şi despre modul în care Cristi Danileţ a ajuns să candideze pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM.

Pentru a înţelege cum s-a ajuns ca procurorul Oana Schmidt Hăineală să fie aleasă preşedinte al CSM, prezentăm, potrivit celor relatate de Horaţius Dumbravă, cine a votat pentru cei doi candidaţi. Deşi zece dintre memebrii CSM au votat cu  Oana Schmidt Hăineală, la alegerea vicepreşedintelui, Alina Ghica a primit doar opt voturi, şi nu a putut fi aleasă.

Hăineală, sprijinită de cinci procurori, trei judecători şi societatea civilă

Cele zece voturi pentru Oana Schmidt Hăineală au fost primite de la: procurorii Oana Schmidt Hăineală, Gheorghe Muscalu, Florentina Gavadia, Bogdan Gabor, Daniel Morar- procuror general adjunct al României, judecătorii Cristi Danileţ, Livia Stanciu- preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Alina Nicoleta Ghica- fost preşedinte al CSM, şi de la reprezentanţii societăţii civile: Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.

Aron, sprijin de la şapte judecători şi de Mona Pivniceru

Cele opt voturi pentru judecătorul Mircea Aron- de la Curtea Supremă de Justiţie au fost primite de la: judecători Mircea Aron, Marius Tudose, Alexandru Şerban, Adrian Toni Neacşu, Horaţius Dumbravă, Mona Lisa Neagoe şi Adrian Bordea şi de la ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Judecătorul Cristi Danileţ, dezvăluiri din culise. SMS-urile Vioricăi Costiniu: „Aţi înnebunit, cum să alegem noi un procuror în fruntea CSM-ului?!”

„Din pacate, CSM s-a politizat: asta e impresia mea"

Site-ul lumeajustiţiei.ro a publicat mesajul judecătorului Horaţius Dumbravă, iar autenticitatea acestuia a fost confimată pe facebook.com de judecătorul Adrian Toni Neacşu. Judecătorul Horaţius Dumbravă a condus CSM-ul ca preşedinte în 2011, înaintea conducerii Alina Ghica - Oana Haineală. reproducem cele mai interesante pasaje, intertitlurile apartin redacţiei. „Din pacate, CSM s-a politizat: asta e impresia mea. CSM, membri ai acestui organism constituţional, a împrumutat tehnici de manipulare, de construcţii şi jocuri politicianiste cu un orizont extrem de periculos pentru sistemul de justiţie. În plus, am sentimentul neplăcut că sunt jocuri care se fac în afara sistemului de justiţie; sper să nu fie aşa, însă impresia mea asta e şi nu am cum să nu v-o spun. De altfel mi s-ar părea incorect dacă nu v-aş spune. Sunt câteva lucruri pe care vi le-aş spune vouă, colegilor, având în vedere ce s-a întâmplat ieri.

"Nu am dorit ca un anumit procuror să fie preşedintele CSM"

1) se încearcă acreditarea ideii că noi, judecătorii, nu dorim ca un procuror să fie preşedinte al CSM. O manipulare grosolană. Nu, noi, cei şapte judecători ai secţiei de judecători, adică o majoritate de 2/3, nu am dorit ca un anumit procuror să fie preşedintele CSM. Nu am dorit, cel puţin asta a fost votul meu, pentru că anul trecut încă actuala conducere a fost în mod evident partizană în vară cu acele comunicate date în valuri, în condiţiile în care nu au fost taxate şi celelalte declaraţii discutabile ale unor politicieni din cealaltă tabăra politică. Cu alte cuvinte, nu am votat un anumit procuror pentru a fi preşedinte pentru că nu am garanţia neutralităţii şi, în consecinţă, a păstrării independenţei justiţiei;

"Trebuie spus clar şi răspicat: cei şapte judecatori, plus ministrul justitiei, au semnat voturile"

2) - s-a acreditat ideea, deliberat îmi pare mie, într-o parte a presei că anumiţi colegi judecători ar fi votat un anumit procuror pentru a fi preşedinte, respectiv că Monalisa Neagoe, Adrian Bordea şi Adrian Neacşu ar fi votat în acest sens. Manipulare grosolană şi făcută în mod evident, cel puţin asta e impresia mea, pentru a distrage atenţia de la faptul că de fapt preşedintele ICCJ a votat un anumit procuror ca preşedinte CSM. Trebuie spus clar şi răspicat: cei şapte judecători, plus ministrul justiţiei, au semnat voturile. Motiv pentru care după vot am verificat voturile şi, într-adevar, apăreau semnăturile celor şapte judecatori plus ministrul justiţiei. Preşedintele ICCJ, deşi în biroul d-nului Aron spusese că nu poate fi un procuror preşedinte CSM şi că-l va vota pe el, judecător de la ICCJ, ca preşedinte, a votat un anumit procuror ca preşedinte CSM.

Preşedintele Curţii Supreme şi problema umană

Rămâne problema umană: cum s-a putut uita în ochii colegului său, ca şi în ochii d-nului Bordea sau ai noştri, celorlalti colegi judecatori, si sa afirme tot timpul că-l va vota pe dl Aron pentru că, de fapt, la vot să voteze altfel? În plus a negat tot timpul că ar fi votat altfel decât ne-a spus permanent până în momentul în care am luat voturile semnate, le-am numărat bob cu bob, moment în care a părăsit biroul în care noi judecătorii ne-am retras pentru consultări. Problema nu e a votului în sine, până la urmă fiecare îşi asumă votul, ci a faptului că nu şi-a asumat votul faţă de noi, a faptului că nu a obligat-o nimeni să-i spună d-nului Aron că-l va vota până cu cinci minute înainte de a începe şedinţa, ca de fapt nici gând să fi avut intenţia asta. Ce se mai poate spune într-o atare situaţie? Eu m-aş fi aşteptat fie să nu intre în discuţii pe marginea votului, fie să spună franc că va vota după cum îi dictează conştiinţa. Şi aş fi respectat lucrul ăsta;

Judecătorii lui Aron

3) - da, am convocat cei şapte judecători, care l-am susţinut pe dl. Aron (şi enumar pentru a nu exista dubii: Mircea Aron, Adrian Bordea, Horaţius Dumbravă, Alexandru Şerban, Adrian Neacşu, Monalisa Neagoe şi Marius Tudose) sectia de judecători înainte de a reintra în Plen. Ordinea de zi era clara, si anume de a discuta situatia creata prin respingerea candidaturii pentru vicepresedentie, respectiv a Alinei Ghica. Fiind convocata in mod legal, au venit si ceilalti doi colegi judecatori, Cristi Danileţ şi Alina Ghica. La întrebarea pe care ne-am pus-o în secţia de judecători daca are intentia ca unul din noi sa candideze la functia de vicepresedinte, toti, dar toti am declinat o astfel de posibilitate; inclusiv cei doi judecatori mai sus-amintiti.

"Jocurile politicianiste"

Lucru de altfel amintit în procesul verbal încheiat cu această ocazie. E adevarat că cu majoritate de voturi, adică doua voturi împotrivă, am hotărât de asemenea că trebuie revocată alegerea preşedintelui CSM pentru că suntem într-un evident blocaj instituţional, lucru pe care de altfel l-am şi solicitat Plenului. Da, s-a suplimentat ordinea de zi şi cu acest din urmă punct. În şedinta publică am avut supriză (e, pentru mine nu mai sunt surprize, tin de jocurile politicianiste exersate de conducere pe intreg anul 2012, in cheia pe care v-am spus-o anterior) ca Alina Ghica sa declare ca-si mai depune odata candidatura (au fost tot felul de explicatii savante, cum ca se poate depune candidatura ori de cate ori doreste membrul CSM pana ce va fi ales, desi, nu?, a fost respins proiectul cu care s-a prezentat candidatul.

Ironii la adresa lui Danileţ, "salvatorul justiţiei"

Dar ce mai contează, suntem noi proşti, ăştia, judecătorii din secţie că nu înţelegem (mă rog, majoritatea). După discuţiile publice, tot public a apărut şi salvatorul justiţiei române. Da, dl. Danileţ, care a făcut şi o afirmaţie ce personal m-a jignit: adică noi, secţia de judecători, riscam să blocăm CSM-ul şi el, da, el, dl. Danileţ intelege sa se sacrifice. Aveam impresia că eram într-un film cu un scenariu prost, cusut cu aţă albă. Imediat dupa ce dl. Danileţ, salvatorul justiţiei române, a făcut acest şpagat (reamintesc, iniţial a spus în secţie foarte ferm că nu are de gând să candideze ca vicepreşedinte. După ce cu doua luni înainte spusese, tot atât de ritos şi ferm unui coleg că nu va vota niciodată un procuror ca preşedinte CSM), Oana Hăineală a cerut suspendarea şedintei pentru consultări în fiecare din secţii. Noi, majoritatea judecătorilor, am fost de acord şi ne-am retras pentru 10 minute. Cu alte cuvinte, nu am trecut la vot pe niciunul din punctele de pe ordinea de zi, adică nici cel referitor la vicepreşedinte, nici cel referitor la revocarea Hotărârii de alegere a Preşedintelui.

Acuzaţii grave

Ce s-a întâmplat în continuare mi-e greu să-mi imaginez că un magistrat poate să facă astfel de gesturi, şi anume, aceeaşi Oana Hăineală a iesit public şi a spus că s-a respins solicitarea secţiei de judecători de revocare a Hotărârii Plenului de alegere a presedintelui CSM cu 11 voturi împotriva solicitării şi 7 voturi pentru. Or, repet, nu am reluat sedinţa pentru a intra în deliberări şi a vota; avem şi dovezile în acest sens, pentru că toate voturile celor noastre, a judecătorilor din secţie (mai putin două, evident) sunt în posesia noastră. Aşa că, sincer, nu ştiu ce a numărat Oana Hăineală. Poate, totuşi, a fost o declaraţie nefericită. Aşa s-a scris istoria de ieri".

Adrian Neacşu: „Confirm tot ce relatează Horaţius Dumbravă”

Pe facebook, judecătorul Adrian Toni Neacşu a confimat postarea lui Horaţius Dumbravă. „Am vorbit cu Horaţius Dumbrava, si este extrem de dezamăgit că o comunicare destinată exclusiv unui grup închis de magistraţi a fost făcută publică. Pe de altă parte, confirm tot ce relatează Horaţius Dumbravă în acest mail, chiar aşa ciuntit cum este el prezentat. Respect imens libertatea presei, însă rog toţi jurnaliştii să trateze cu maximă seriozitate şi reţinere acest subiect, înţelegând în acelasi timp importanţa fundamentală pentru opinia publică de a fi informată corect în legatură cu activitatea unei autorităţi constituţionale atât de importanţă pentru stabilitatea statului de drept cum este Consiliul Superior al Magistraturii”, arată Adrian Toni Neacşu.

Alegerea vicepreşedintelui CSM, amânată

Alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru săptămâna viitoare, şedinţa de vineri fiind suspendată din lipsă de cvorum, a anunţa noul preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală. Hăineală a mai spus că pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului au fost depuse două candidaturi, de către judecătorii Alina Ghica şi Cristi Dănileţ. Şedinţa de vineri a fost amânată după ce plenul CSM a respins solicitarea de revocare a hotărârii prin care Oana Schmidt Hăineală a fost învestită ca preşedinte al Consiliului. Cererea a fost respinsă cu 11 voturi „împotrivă” şi şapte „pentru”.
 

Articol publicat de Evenimentul zilei

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22