Pe aceeași temă
Horatius Dumbrava, judecator al CSM, a declarat ca institutia din care face parte a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu declaratiile critice la adresa justitiei ale fostului presedinte Traian Basescu. Dumbrava a afirmat ca discursul fostului presedinte a fost la un nivel foarte jos si ca Basescu recidiveaza in incalcarea independentei justitiei. Judecatorul CSM a mai spus ca nu intelege de ce fostul presedinte critica acum inexistenta unei legi pentru cercetarea magistratilor acoperiti, dupa 10 ani in care nu a facut nimic pentru promovarea unui astfel de proiect, relateaza Hotnews.
Dumbrava: Basescu a recidivat in incalcarea independentei justitiei
Horatius Dumbrava a spus ca presedintele CSM a sesizat Inspectia Judiciara: "Presedintele CSM ne-a anuntat chiar la debutul sedintei ca a sesizat IJ cu privire la afirmatiile facute de domnul Traian Basescu. Urmeaza ca IJ sa faca verificarile necesare. (...). A facut o noua sesizare dupa declaratiile de aseara si banuiesc ca daca aceste declaratii continua dupa adrenalina pe care ne-a dovedit-o in ultima perioada personajul in cauza, probabil si cu privire la afirmatiile de acum", a afirmat Dumbrava la plecarea de la sediul CSM.
Dumbrava considera ca discursul lui Traian Basescu a fost la un nivel foarte jos si ca acesta a recidivat in privinta incalcarii independentei justitiei: "Mi se pare discursul folosit de domnia sa aseara la un nivel foarte jos. Au coborat foarte jos nivelul discursurilor, din pacate, unii politicieni. Ma mira la domnia sa ca are astfel de discurs. Poate ca in timp isi va pondera discursurile. (...) Iata ca a recidivat domnia sa cu privire la incalcarea independentei justitiei, pentru ca astazi s-a constatat ca a incalcat independenta justitiei atunci cand a facut acea afirmatie legata de terenurile de la Nana, legandu-se de sechestrul impus de procuror si constatat ca fiind legal de judecator. (...) Ma mira, sa speram ca lucrurile vor intra pe un fagas normal, desi ma indoiesc", a mai afirmat Dumbrava la plecarea de la CSM, potrivit Agerpres.
Dumbrava a mai spus ca nu intelege de ce Basescu ii critica acum pe magistratii acoperiti dupa 10 ani in care nu a pus in practica legea referitoare la cercetarea acestora. "Dupa 10 ani in care nu a pus in practica legea privind cercetarea celor care sunt acoperiti, acum face astfel de afirmatii. Ma intreb ce l-a impiedicat timp de 10 ani sa faca verificarile prin CSAT, in conditiile in care domnia sa era presedintele acestei structuri", a spus judecatorul.
Judecatorul CSM a mai precizat ca este a treia oara cand CSM constata incalcarea independentei justitiei de catre Traian Basescu. "De doua ori anul trecut, cand inca avea calitatea de presedinte al Romaniei. Acum astazi si sa vedem sigur ce va constata IJ in urma sesizarii de catre presedintele CSM de astazi", a adaugat Dumbrava.
Basescu: Ar putea exista condamnari nedrepte
Fostul presedinte a afirmat ca nu exclude faptul ca ar putea exista condamnari nedrepte printre diferitele cazuri cercetate de justitie in aceste zile si a criticat afirmatiile Liviei Stanciu, presedinta ICCJ, care spusese ca sustine DNA: "Stiti cum vad eu omul dus la arestare? Ca o musca care are pe umerii sai toate institutiile statului. Am vazut si declaratiile doamnei presedinte al Inaltei Curti, care a spus ca va fi un partener al DNA. Zau? Ce sanse are acuzatul cind stie ca presedintele Inaltei Curti a spus ca e partenerul DNA? Nu exclud posibilitatea sa se creeze condamnari nedrepte. Cei care trebuia sa tempereze erau judecatorii Sint cazuri in care se intimpla."
E nevoie de o lege a raspunderii magistratilor
Basescu a mai spus ca in timpul mandatului sau nu existau atatea arestari si ca e absoluta nevoie de o lege a raspunderi magistratilor deoarece primul reflex al procurorilor este arestarea: "In timpul meu nu se intimpla la nivelul asta. Voiculescu, Nastase, Fenechiu, Remes, Muresan - toti erau in libertate. Moda arestarilor a inceput dupa finalul mandatului meu. Moda arestarilor e o pasiune a sefilor ca sa-si mai ia un mandat la DNA sau mai stiu eu unde. Astfel de abordari va face un deserviciu institutiilor, le va decredibiliza.
Legea raspunderii magistratilor trebuie sa existe, atit timp cit primul reflex al procurorilor e sa bage la arest. Acest proces de guantanamizare trebuie sa se opreasca. Un om tinut in arest in mod abuziv fara probe concrete, doar pina spune ce vrea sa auda procurorul, e torturat. Justitia trebuie sa aplice legea si nu abuzul. In timpul mandatului meu au fost condamnati 9-10 ministri, unul nu a fost arestat. De ce trebuie arestat? Ma intreb de ce judecatorii nu tin cont ca orice om are dreptul al demnitate? Judecatorul care spune "du-te la arest 30 de zile" in acel moment il lipseste pe cel acuzat de sansa de a se apara."
Basescu considera ca rata de achitare a celor achetati de DNA, de 10%, e cam mare: "Nu vreau sa ma las antrenat in capcane ce vor fi speculate de mincinosii de la Antena 3. Mi se pare cam mare rata de achitare de la DNA, de 10%. Din 4.000 de dosare, 10% inseamna 400 de oameni. Oare o fi bine sa-i bagi la beci, sa constati apoi ca nu sunt vinovati? Au fost exemple si in trecut de arestari abuzive, dar niciodata nu s-a actionat cu oarecare salbaticie, procurorii sa-si puna scalpuri la cingatoare. Au fost si cazuri in care era nevoie: la Boldea, fugit in Kenya, ne-au ajutat si alte servicii. Lupta anticoruptie trebuie sa continue pentru ca a erodat statul. Ce mi-as dori acum e ca aceste institutii e sa nu faca abuzuri. Sa nu intre intr-un mod al spectacolului gratuit."