Horatius DUMBRAVA, membru CSM, despre LEGEA BIG BROTHER: Este necesar un CONTROL JUDECATORESC PREALABIL accesarii datelor

A. C | 15.01.2015

Pe aceeași temă

Horatius Dumbrava, membru al CSM, a declarat in cadrul sedintei de astazi a Consiliului Superior al Magistraturii ca si in cazul unei investigatii a serviciilor de informatii este necesara obtinerea unui certificat judecatoresc, arata Mediafax. Declaratia vine in contextul discutiilor cu privire la asa-zisa lege „Big Brother”, lege ce a capatat o importanta crescuta in urma atacurilor teroriste recente din Franta.

 

Dumbrava a spus ca "Este necesar un control judecătoresc prealabil accesării datelor. Această lipsă de prevedere din textul legii lasă semne de îndoială cu privire la protejarea interesului public şi dreptul la viaţă privată, intimă şi de familie".

 

 CITITI SI: Marius TUDOSE, seful Consiliului Superior al Magistraturii: CSM trebuie sa aiba un cuvant de spus inainte de promulgarea legii securitatii cibernetice

 

Acesta a mai declarat ca CSM ar trebui sa ceara presedintelui Klaus Iohannis sa nu accepte promulgarea acestei legi. In ceea ce priveste Parlamentul, Dumbrava a insistat asupra discutarii in regim de urgenta a tuturor legilor cu privire la comunicatiile electronice.

 

George Maior, director SRI: Pledez pentru aceasta lege

 

Opozitia lui Dumbrava se adauga protestelor emise de membrii societatii civile in legatura cu justetea unor astfel de masuri. Seful SRI, George Maior a declarat insa ca adoptarea legii este vitala protejarii Romaniei in fata atacurilor externe:

 

 “Traim in era comunicatiilor, era electronica. Aceste instrumente sunt folosite de teroristi, de exponenti ai crimei organizate. Pentru ca oamenii sa traiasca in liniste, sa-si duca in siguranta copiii la scoalanu putem sa actionam in scop preventiv in aceasta era cu mijloacele lui Sherlock Holmes. Chiar daca inteligenta detectivistica exista, ea trebuie coroborata cu instrumentele noi ale tehnologiei. Pledez pentru aceasta lege inclusiv in numele libertatii si al drepturilor omului, evident avand in vedere ce a spus CCR.  Punem lucrurile la punct sub aspectul exigentelor Curtii" a comunicat acesta conform Ziare.com.

 

CITITI SI: Augustin ZEGREAN, presedintele CCR, despre legile BIG BROTHER: Au fost declarate NECONSTITUTIONALE in 2014. Reglementarile in acest domeniu ar trebui sa respecte DREPTURILE SI LIBERTATILE FUNDAMENTALE

 

Referindu-se la situaţia generată de ultimele evenimente din Franţa, directorul SRI a arătat că noile ameninţările teroriste sunt de natură să pune în pericol grav securitatea naţională şi ordinea publică, dar şi credibilitatea şi autoritatea instituţiilor de aplicare a legii.

Legea 82/2012, cunoscută drept legea "Big Brother", prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină, timp de şase luni, anumite date ale abonaţilor, care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22