Horia Georgescu, presedintele ANI: Statutul parlamentarilor va crea confuzii juridice si va limita atributiile ANI

Fara Autor | 20.03.2013

Pe aceeași temă

Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, considera ca noua forma a statutului deputatilor si senatorilor, adoptata miercuri, va crea grave confuzii juridice si va limita atributiile ANI. "Este inca o dovada a faptului ca unii membri ai Parlamentului doresc diminuarea competentelor ANI prin interventii legislative", a declarat Horia Georgescu pentru ziare.com.

"Este vulnerabilizata procedura de evaluare a incompatibilitatilor si a conflictelor de interese pentru deputati si senatori deoarece sintagma 'orice prevedere contrara se abroga' introdusa de deputatul UDMR Marton Arpad va crea grave confuzii juridice si va fi folosita in vederea limitarii atributiilor ANI", a declarat Horia Georgescu pentru Ziare.com.

In opinia presedintelui ANI, prin adoptarea acestui amendament va fi "subminat mecanismul de verficare al incidentelor de integritate".

In plus, noul statut are si "o componenta neconstitutionala deoarece abrogarea articolelor de lege se face in mod expres si nu poate avea caracter general", considera Horia Georgescu, potrivit ziare.com.

"Este inca o dovada a faptului ca unii membri ai Parlamentului doresc diminuarea competentelor ANI prin interventii legislative, care sunt confirmate si de pozitiile exprimate public in ultima vreme de actori politici, fapt reprobabil care vulnerabilizeaza pozitia Romaniei in raport cu MCV si aderarea la spatiul Schengen, slabind increderea cetatenilor romani in perceptia asupra statului de drept", a mai declarat Horia Georgescu.

Parlamentarii au votat miercuri cea de a treia forma a Legii Statului deputatilor si senatorilor, dupa ce aceasta a fost retrimisa la parlament de presedinte pentru reexaminare si contestata cu succes apoi de Opozitie la Curtea Constitutionala. PDL a anuntat ca va contesta din nou legea la Curtea Constitutionala.

Citeste si Cristian Rădulerscu: PDL va ataca din nou Legea Statutului parlamentarilor la CCR
 

Laura Stefan (EFOR): Sunt si alte prevederi neconstitutionale in Statut. Poate Opozitia il citeste

Laura Stefan, expert anticoruptie si membru al Expert Forum (EFOR), a comentat noua forma a statutului deputatilor si senatorilor, explicand care sunt efectele produse de amendamentul potrivit caruia toate prevederile care nu au acelasi text cu cele prevazute de actualul statut sunt abrogate.

"Inseamna ca legile speciale nu se mai aplica la parlamentari atunci cand ele prevad sanctiuni mai dure decat cele prevazute de statutul parlamentarilor sau alte sanctiuni decat cele prevazute de statutul parlamentarilor"
, a declarat aceasta pentru Ziare.com.

Expertul anticoruptie a subliniat insa faptul ca "in statutul parlamentarilor erau probleme mult mai mari care nu au fost contestate la CCR de catre Opozitie si nici rezolvata de aceasta modificare pe care eu o categorisesc ca fiind una excesiv cosmetica".

"Ma refer la prevederile referitoare la imunitatea parlamentara in materie penala unde, practic, se da dreptul comisiei din cadrul camerelor si nu plenului, asa cum spune Constitutia, sa decida daca blocheaza o ancheta. Iar acest lucru, este cel putin din perspectiva mea, complet neconstitutional.

Dar din pacate nu a fost atacata la Curtea Constitutionala, deci nu avem de unde sa stim ce va crede Curtea la momentul la care o astfel de prevedere va ajunge in fata ei. Inteleg ca Opozitia a anuntat ca va ataca inca o data Statutul la Curte. Sper ca macar de data asta isi va face timp sa si citeasca Statutul in integralitatea lui si sa il atace inclusiv pe chestiunile care tin de imunitatea penala a parlamentarilor',
sustine Laura Stefan.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22