Horia Georgescu, urmărit penal alături de alte 11 persoane în dosarul retrocedărilor

Dora Vulcan | 16.02.2017

UPDATE: Horia Georgescu: urmărit penal. UPDATE: La ieșirea de la DNA, Horia Georgescu a anunțat că este suspect pentru abuz în serviciu. Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate Horia Georgescu a fost audiat joi la DNA.

Pe aceeași temă

El nu este investigat pentru activitatea la ANI, care l-a și făcut celebru, ci pentru perioada în care a fost membru în comisia de retrocedări de la ANRP, ca secretar general al agenției.

 

 

UPDATE: Horia Georgescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu alături de alte 11 persoane, printre care și fosta președintă a Comisiei Centrale de despăgubiri a ANRP,  informează procurorii DNA:

 

În zilele de 03 și 29 septembrie 2009, suspecta Opre Gianina Ancuța, în calitate de președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), împreună cu ceilalți suspecți - membri ai aceleiași comisii, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafețe de teren (4,93 ha, 3,48 ha și 2,32 ha) situate în municipiul Bistrița au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei și 21.356.700 lei (în total 98.234.800 lei), sume ce au fost acordate drept despăgubire suspecților Rotaru Mihai, Le Bomin Diana și unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase.

 

Terenurile respective au fost supraevaluate de către suspecții Vîță Gheorghe, Papasteri Mihai și Nuțiu Emil, în calitate de evaluatori desemnați de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu sumele de 39.475.330 lei, 24.006.584 lei și 14.929.906 lei (în total 78.411.820 lei), ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani.

 

Concret, cei trei evaluatori au întocmit rapoartele respective cu nerespectarea prevederilor legale și a Standardelor Internaționale de Evaluare, prin selectarea unor comparabile neconforme (nu au comparat terenuri similare), unele puse la dispoziție chiar de suspecții - beneficiari ai despăgubirilor, prin luarea în considerare a amplasamentului imobilului doar în baza indicațiilor beneficiarului și fără a efectua verificările necesare referitoare la solicitarea, de la autoritățile și instituțiile prevăzute expres în lege, a informațiilor privind tranzacții cu proprietăți imobiliare.

 

Horia Georgescu a insistat în declarația dată presei, la ieșirea de la DNA că responsabili sunt, în opinia sa, cei care au evaluat terenurile și care au întocmit rapoartele pe care și el le-a semnat.

 

UPDATE: La ieșirea de la DNA, Georgescu - fost secretar general al ANRP -  a spus că nu se consideră vinovat pentru că nu a avut indicii că ar fi ceva în neregulă cu dosarele de retrocedare care au ajuns la el, pentru că existau numeroase alte filtre prin care acestea treceau, până la prefect, pentru aprobarea restituirii. El consideră că întreaga responsabilitate aparține celor care au făcut rapoartele supraevaluate. Avocata sa, Elize Corbeanu, spune că dosarul în care clientul său e suspect este, de fapt, ”o continuare” a celui care se află pe rolul instanței și în care nu s-a pronunțat, încă, nicio sentință.

 

 

 „Din punctul meu de vedere, au nu am încălcat nicio lege”, a spus el la ieșirea din DNA. El spune că nici măcar nu îl cunoaște pe omul de afaceri Mihai Rotaru, audiat în cursul dimineții, așa cum nu îi cunoaște nici pe beneficiarii din celălalt dosar pe care îl are la DNA în legătură cu retrocedările. „Eu sunt acuzat că nu mi-am îndeplinit niște atribuții de serviciu”, a spus Horia Georgescu, precizând că nu are idee unde se aflau cele trei terenuri din Bistrița. „Eu nu am încălcat nicio lege. Eu puteam să aprob sau să trimit la reevaluare. Nu era niciun element care să-mi indice acest lucru (trimiterea la reevaluare - n.r.)”, a mai spus Georgescu în legătură cu terenurile din Bistrița. „Aceste dosare aveau filtre - Primărie, Prefectură, aparat tehnic al ANRP-ului, Direcție juridică, care, dacă erau probleme, semnalau acest lucru”, a spus Horia Georgescu.

 

 

 

Dosarul privește supraevaluarea la retrocedare a trei terenuri din Bistrița-Năsăud. Prejudiciul în dosar este de 20 milioane de dolari, susțin surse judiciare. Acesta este al doilea dosar în care este cercetat Georgescu, el a mai fost cercetat și trimis în judecată în alt dosar al ANRE în urmă cu doi ani.

 

 

 

***

 

Omul de afaceri Mihai Rotaru s-a prezentat joi la DNA unde i s-a adus la cunoștință faptul că are calitatea de suspect într-un nou dosar ce vizează activitatea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

 

La DNA vor mai fi chemate și alte persoane, printre care și membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP pentru a li se comunica faptul că au calitatea de suspecți, acestea fiind cercetate pentru abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu, conform Agerpres.

 

La plecarea de la sediul DNA, unde a stat mai puțin de o oră, Mihai Rotaru nu a făcut declarații.

 

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii investighează modul cum s-a făcut evaluarea a trei terenuri din Bistrița-Năsăud, fiind vorba de supraevaluări. Beneficiari în acest caz ar fi Mihai Rotaru și sora acestuia, Diana Le Bomin, susțin sursele citate.

 

Aceleași surse au precizat că suma din dosar s-ar ridica la peste 17 milioane euro.

 

Tot joi, la DNA s-a prezentat și Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, pentru a fi audiată într-un alt dosar de corupție, au arătat surse judiciare. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22