Horia Roman Patapievici a primit premiul Petőfi” la Budapesta

Redactia | 10.12.2021

Fundaţia publică pentru Cercetarea Istoriei şi a Societăţii din Europa Centrală şi de Est i-a decernat premiul „ Petőfi” al anului 2021 scriitorului și filosofului Horia Roman Patapievici.

Pe aceeași temă

Premiul, fondat în 2009 de Institutul Secolul XXI pentru a omagia oameni care „şi-au păstrat cu un curaj impresionant abilitatea de a gândi liber”, după argumentația Mariei Schmidt, directoarea institutului și a Muzeului Casa Terorii, a fost decernat pentru prima oară unor personalități din România: activistul Gabriel Andreescu și pastorul Tőkés. De atunci au fost distinse alte 16 personalități din țări est-europene.

„Pentru noi libertatea e în mod special importantă fiindcă am trăit absența ei”, a spus Maria Schmidt la evenimentul de anunțare publică a laureatului.

Horia Roman Patapievici, eseist de prestigiu și președinte al Institutului Cultural Român într-o perioadă de glorie, a fost omagiat pentru atitudinea sa critică față de postcomunism și față de atitudinea ezitantă a Occidentului în a condamna comunismul:„Eseurile, cărțile, emisiunile de televiziune, articolele sale sunt parte a acestei lupte pentru gândirea liberă și pentru libertate”.

Argumentele prezentate în laudatio, citit la eveniment de Gábor Tallai, directorul de programe al Muzeului Casa Terorii, subliniază atitudinea „fără compromisuri” a laureatului în dezvăluirea rolului nefast al structurilor de partid și al serviciilor secrete în perpetuarea comunismului, atitudine care l-a expus unor atacuri permanente. 

Ministrul ungar Katalin Novák, a transmis public de ce trebuie să li se amintească repetat oamenilor valoarea libertăţii, chiar și atunci când libertatea nu pare amenințată. Premiul „Petofi” reprezintă un gest de gratitudine față de curajul acelora care au contribuit la „aerul respirabil” al Europei Centrale și de Est și au luptat pentru libertatea regiunii. Este un premiu care leagă popoarele, a subliniat ministrul.

„Premiul Petőfi care mi-a fost acordat ieri de Public Foundation for the Research of Central and Eastern European History and Society cu sprijinul Grupului MOL, sub egida și inspirația Terror Háza, mă onorează. Mă onorează numele marelui Petőfi Sandor, un poet și un om care este mare și în România, nu doar în Ungaria; mă onorează instituția „Terror Háza”, deoarece ideea condamnării comunismului și a separării morale categorice de ideile comuniste, din care Terror Háza s-a născut, exprimă și principiile angajamentului meu public. Sunt al treilea român căruia i se decernează acest premiu, după Gabriel Andreescu și episcopul László Tőkés, care l-au primit chiar la înființarea lui, în 2009. Printre cei care au fost premiați se numără, alături de personalități maghiare bine cunoscute în Ungaria, Anne Applebaum, Vladimir Bukovsky, Václav Klaus și Stanisław Dziwisz.

Faptul că din optsprezece laureați ai premiului, trei au fost români, sugerează că ungurii se gîndesc mai mult la români decît ne gîndim noi la ei și că termenii în care ei o fac sunt mai realiști și mai inteligenți decît ai noștri. Noi continuăm să credem, bovaric, că vecinii noștri direcți sunt Franța, Germania și Statele Unite și ne procupăm numai de ei: mai realiști, ungurii au înțeles că se învecinează în primul rînd cu vecinii lor direcți și că între aceștia suntem și noi, românii, și că ar fi în beneficiul nostru să coabităm printr-o politică a cooperării și colaborării strînse”, a declarat Patapievici exclusiv pentru Revista 22.

În afara însemnelor simbolice asociate Premiului „Petőfi”, un bust în miniatură al poetului și o diplomă, Grupul Mol din Ungaria susține distincția cu o sumă importantă în euro.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22