Pe aceeași temă
"A fost monitorizat pentru infracțiuni de propagandă jihadistă și salafistă; a postat pe o rețea de socializare mai multe filme. Este suspectat că a încercat și a reușit să strângă informații pentru diseminarea acestora către organizații teroriste din Europa", a spus șeful DIICOT, conform Agerpres.
El a explicat că bărbatul a fost reținut abia acum, din rațiuni tactice, deși era monitorizat de mai multă vreme.
"Din rațiuni tactice înseamnă că până acum a fost monitorizat. La astfel de dosare, există un grad de dificultate puțin mai mare și un grad de sensibilitate mai mare, astfel încât o parte dintre informațiile care stau la baza exercitării instrucției penale nu pot fi diseminate către public. (...) A fost monitorizat până în momentul în care a încercat diseminarea informațiilor pe care le avea către facțiuni teroriste din Europa. (...) Sunt informații referitoare la obiective strategice din România. Complicii lui nu sunt din România. Radicalizarea lui s-a petrecut într-o altă țară decât România. Riscă 20 de ani de închisoare", a adăugat Horodniceanu.
Şeful DIICOT a refuzat să spună despre ce bază militară este vorba și dacă în acest moment se acționează pentru depistarea complicilor din străinătate, arătând că aceste informații nu pot fi făcute publice.
Daniel Horodnicean a mai spus că pentru România acest caz poate fi considerat o premieră, dar nu "ar exagera" în această privință.
Întrebat de jurnaliști dacă bărbatul avea legături cu o celulă teroristă din Franța, Horodniceanu a precizat că o parte dintre informațiile apărute în spațiul public nu sunt reale.
Un bărbat în vârstă de 39 de ani din Argeș, suspectat de propagandă teroristă în favoarea DAESH și de intenția de a organiza un atentat la o bază militară din România, a fost reținut joi de procurorii DIICOT.
Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, zis "Ibrahim", a utilizat pe o rețea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale DAESH și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.
În primăvara anului 2015 suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenție căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acesta era îngrădit.
"Datele și informațiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepți au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad și care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015", mai spune DIICOT.
Conform SRI, bărbatul a intrat în atenția Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și online, în favoarea organizației teroriste Stat Islamic, (DAESH), la care și-a declarat adeziunea.
Concret, cetățeanul și-a exprimat în repetate rânduri intenția și a încercat să convingă și alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH.
Potrivit SRI, cetățeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul șederii sale timp de mai mulți ani pe teritoriul unui stat din UE, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din țara respectivă.