Hosu a anulat cererea lui Bănilă, de încetare a delegării lui Schmidt-Hăineală ca șef-adjunct DIICOT

Dora Vulcan | 03.10.2019

Giorgiana Hosu a retras cererea de încetare a delegării Oanei Schmidt-Hăineală din funcţia de procuror-şef adjunct DIICOT, formulată de Felix Bănilă, înainte să-și dea demisia de la șefia DIICOT.

Pe aceeași temă

După cum se prezintă acum lucrurile la DIICOT, Bănilă pare să fi fost o victimă a mașinațiunilor lui Schmidt-Hăineală, căreia acum colega Giorgiana i-a retras încetarea delegării la șefia DIICOT, păstrând-o în subordinea sa. Încetarea delegării lui Schmidt Hăineală fusese dispusă de Bănilă pe ultima sută de metri, înainte să-și dea demisia, înțelegând cui îi datorează căderea, pentru că toate marile decizii ale sale, inclusiv în cazul Caracal, se pare că au fost luate de Schmidt Hăineală sau cel puțin la sfatul său de consilier.

Ultimul act semnat de fostul șef al DIICOT Felix Bănilă, înainte de a-și da demisia, a fost cererea de revocare a Oanei Schmidt-Hăineală din funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT. În plus, Felix Bănilă a dispus miercuri dimineață și revocarea acesteia din funcția de consilier al procurorului-șef anti-mafia. Oana Schmidt-Hăineală a fost delegată la conducerea DIICOT de la data de 1 iulie.

Sursele citate de Adevărul spun că această mișcare are legătură cu cazul Caracal. În primul rând, Oana Hăineală ar fi persoana care ar fi decis ca procurorii DIICOT din structura centrală să ancheteze cazul Caracal și în al doilea rând, se zvonește că și-a folosit influența la Cotroceni pentru ca președintele Klaus Iohannis să solicite demisia procurorului-șef DIICOT.

Dacă ar fi fost revocată din funcție, Schmidt Hăineală ar fi rămas simplu procuror DIICOT.

Nominalizarea lui Felix Bănilă la conducerea DIICOT de fostul ministru de Justiție, Tudorel Toader, s-ar fi făcut tot la sugestia Oanei Schmidt Hăineală, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi fostă şefă a Corpului de control al lui Tudorel Toader, potrivit acelorași surse.

De asemenea, Oana Andrea Schmidt-Hăineală e cea care ar fi semnat și ordonanţa din 26 august 2019, prin care mama Luizei Melencu era amendată cu suma de 5.000 de lei pentru refuzul de a oferi noi probe biologice.

Fost preşedinte CSM, Oana Schmidt Hăineală a ocupat, pentru un an, şi funcţia de şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei, până în ianuarie 2019. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei de la acea vreme, declara că a numit-o pe Hăineală şef al Corpului de Control pentru că are o experienţă bogată la GRECO.

Oana Schmidt Haineala a fost şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei, în perioda în care Florin Iordache era ministru, şi a fost audiată ca martor în dosarul în care DNA a anchetat modul în care a fost adoptată controversata Ordonanţă de Urgenţă 13. Presa a relatat la acea vreme că Hăineală ar fi contribuit la redactarea OUG.

De altfel, Hăineală a fost revocată din funcţie în contextul scandalului OUG 13, la solicitarea procurorului general Augustin Lazăr. Reamintim ca OUG 13 adoptata in februarie 2017 viza modificarea Codului Penal prin introducerea unui prag al prejudiciului de 200.000 de lei peste care abuzul în serviciu devenea infracţiune. In acest fel, Liviu Dragnea ar fi scapat de una din acuzatiile in dosarul in care e cercetat pentru instigare la abuz in serviciu si la fals intelectual, unde prejudiciul este de 100.000 de lei.

Felix Bănilă a demisionat joi de la conducerea DIICOT la doar o zi după ce a spus că demisia sa, cerută de președintele Iohannis, ar destabiliza sistemul.

Interimatul conducerii instituției va fi asigurat de adjuncta lui Bănilă, Giorgiana Hosu, o expertă a deținerii interimatelor, tot ea fiind cea care a preluat conducerea instituției după debarcarea Alinei Bica.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22