Hot News: Șeful ANAF acuză presiuni pentru diminuarea măsurilor anti-evaziune

Tudor Despina | 29.01.2016

Șeful ANAF susține că instituția se află sub presiuni. Gelu Diaconu vorbește depsre anumite grupuri de interese.

Pe aceeași temă

 

Potrivit Hot News, Gelu Diaconu a spus că instituția pe care o conduce se confruntă cu presiuni în vederea slăbirii capacităților administrative și pentru diminuarea măsurilor anti-evaziune.

 

Dacă mă întrebați de previziunile legate de 2016, pot să vă spun că vom avea aceleași rezultate doar dacă presiunile și acțiunile diverselor grupuri de interese private, adunate în coaliții sau plantate prin diverse funcții publice, nu vor avea câștig de cauză în cadrul luptei purtate în prezent pentru slăbirea capacităților administrative ale ANAF”, a spus șeful Fiscului, potrivit sursei citate.

 

Firme fantomă în case de avocatură

 

Case obscure de avocatură din București găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomă create cu scopul special de a evaziona statul, acuză Gelu Diaconu, șeful ANAF. După ce datoriile către buget se acumulează, aceste firme dispar.

 

Declarația a fost făcută de Gelu Diaconu la interviurile Europa FM și explică unele măsuri luate recent de Ministerul Finanțelor, măsuri atacate de mai multe asociații ale oamenilor de afaceri, care le consideră excesive.

 

Firmele fantomă sunt introduse în lanțuri de tranzacționare, apoi dispar, evitându-se astfel plata dărilor către stat, explică Diaconu: „Există câteva firme de avocatură în București, care, prevalându-se de o prevedere a Legii speciale a profesiei de avocat, la propriul sediu au înființate și funcționează câteva mii de firme care, de regulă, sunt activate și introduse în lanțuri de tranzacționare. O mare parte dintre aceste firme, prin controale operative, le ”distrugem” în activitatea curentă, dar este absolut necesar să nu mai permitem pătrunderea în lanțurile de tranzacționare, prin atribuirea codului de înregistrare în scop de TVA, și a altor astfel de firme”, a afirmat șeful Fiscului.

 

Scheme de fraudare a bugetului de stat

 

Recent, ANAF a anuntat că are in analiza mai multe cazuri privind scheme de fraudare a bugetului de stat de catre mari contribuabili si intentioneaza sa le prezinte public.

 

Anuntul a fost facut de seful Fiscului, Gelu Diaconu vorbind despre “o cazuistica bogata privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de catre firme din categoria marilor contribuabili”. Declaratiile sefului ANAF vin in contextul in care investitorii privati din economie, reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), s-au plans de recentele actiuni ale Fiscului.

 

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si-a exprimat sustinerea pentru cresterea colectarii taxelor si combaterea evaziunii, insa mai crede si ca recentele actiuni ANAF privind inregistrarea in scopuri de TVA sunt decuplate de la realitatea economica.

 

"Putem intelegem reactia Colitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, insa doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare. Astazi, termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicata CDR. Avem instrumentata o cazuistica bogata privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de catre firme din categoria marilor contribuabili, motiv pentru care mentinerea acestei proceduri este imperios necesara", a venit replica lui Gelu Diaconu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22