HotNews. Economia subterana din Romania: 38,2 miliarde de euro (studiu)

Fara Autor | 15.04.2013

Pe aceeași temă

Dupa ce in 2010, economia Romania a cunoscut un "varf" ca pondere a ei in PIB (29,8%), nivelul acesteia a coborat cu 0.2 puncte procentuale, dar in termen absoluti ea a crescut la 32,8 miliarde de euro, se arata intr-un studiu realizat de unul dintre cei mai buni specialisti in masurarea economiei subterane, prof Friedrich Schneider de la Linz University. Citeste in atasament studiul integral.




Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat recent ce economia subterana a Romaniei, desi este greu de cuantificat, oscileaza undeva intre 3,5% - 8% din PIB. Totodata, a mai spus el, 2-3% din PIB-ul Romaniei pleaca in paradisurile fiscale, insemnand 3-4 miliarde de euro.

"Eu cred ca undeva la 2-3 puncte procentuale din PIB, adica 3-4 miliarde de euro. Asta e marea problema a Romaniei, ca banii respectivi merg afara, in paradisuri fiscale", a spus Daniel Chitoiu, potrivit realitatea.net.





O reducere cu numai 10 puncte procentuale a economiei subterane ar putea aduce la buget aproape intreg bugetul cheltuielilor cu bunurile si serviciile ale Romaniei. Potrivit documentului din atasament, zonele de business cele mai afectate de evaziune sunt real-estate-ul, comertul si constructiile.





 Media la nivelul Uniunii Europene este o pondere a economiei subterane de 19% din PIB-ul regiunii si se stie ca fraudele si evaziunea fiscala limiteaza capacitatea statelor sa majoreze veniturile si sa aplice politicile economice.
 

  • Intr-o perioada de consolidare fiscala, cand multe tari trebuie sa reduca cheltuielile si sa majoreze veniturile, aceste masuri sunt ingreunate de evaziunea si fraudele fiscale, iar ponderea de aproape o cincime din PIB-ul UE a economiei subterane arata amploarea problemei.
  • Zeci de miliarde de euro se afla in conturi offshore, deseori neraportate si netaxate, reducand veniturile nationale.
  • Din pacate, majoritatea contribuabililor- cei care isi platesc corect taxele sunt afectati direct de majorarile suplimentare de impozite, menite sa compenseze pierderile de venituri provocate de evazionisti.

 

Sursa: HotNews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22