HotNews: Moscova-principala amenintare la securitatea tarii, potrivit Strategiei Nationale de Aparare a Romaniei

T.d. | 11.06.2015

Pe aceeași temă

Federatia Rusa reprezinta una dintre principalele amenintari la adresa securitatii Romaniei, potrivit noii Strategii Nationale de Aparare a tarii 2015-2019, initiativa promovata de presedintele Iohannis si prezentata de HotNews.

Documentul de 23 de pagini care urmeaza sa fie trimis Parlamentului spre aprobare, mentioneaza, la primul punct al sectiunii "amenintari" "actiunile destabilizatoare din vecinatatea estica" ale Federatiei Rusa, dar fara a o numi explicit.

Strategia este structurata pe patru capitole: Definirea intereselor si obiectivelor nationale de securitate; Evaluarea mediului international de securitate; Amenintari, Riscuri si Vulnerabilitati; Directii de actiune.

Coruptia este considerata in continuare vulnerabilitate, insa figureaza pe ultimul punct la acest capitol.

De remarcat faptul ca nu mai sunt mentionate campaniile de presa la capitolul vulnerabilitati.

"Campaniile de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii si presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice” au fost stipulate ca vulnerabilitati in Strategia de Aparare aprobata in 2010 in CSAT sub mandatul lui Traian Basescu

De altfel, noua doctrina militara a Rusiei, anuntata de Vladimir Putin la sfarsitul lui 2014, contine cateva mentiuni care ne privesc direct. Extinderea NATO si miscarea trupelor in interiorul tarilor membre NATO sunt considerate de Kremlin a fi reale amenintari la adresa securitatii Rusiei.

In mod semnificativ, Strategia de Aparare plaseaza Federatia Rusa pe primul loc la capitolul "Amenintari" la adresa apararii si securitatii Romaniei. Federatia Rusa nu apare numita in clar, insa  trimiterea este mai mult decat evidenta. Astfel, primele patru puncte fac trimitere, intr-un fel sau altul, la Rusia, dupa cum arata documentul:

  • “Actiunile destabilizatoare din vecinatatea estica genereaza provocari majore pentru securitatea spatiului euro-atlantic, creand instabilitate regionala si posibile fenomene negative, printre care migratie, criminalitate organizata, insa si afectarea potentialului de dezvoltare economica.
  • Perpetuarea conflictelor inghetate din regiunea Marii Negre si instabilitatea din Balcanii de Vest creeaza presiuni suplimentare asupra Romaniei. Tensiunile interetnice si dezechilibrele regionale in statele din proximitate pot conduce la declansarea unor conflicte regionale. 
  • Distorsiunile de pe pietele energetice si proiectele concurente ale unor actori statali sau non - statali afecteaza eforturile Romaniei de asigurare a unui nivel suficient al securitatii energetice.
  • Amenintarile cibernetice lansate de entitati ostile, statale sau non-statale, asupra infrastructurilor informationale de interes strategic al institutiilor publice si companiilor, atacurile cibernetice desfasurate de grupari de criminalitate cibernetica sau atacurile cibernetice extremiste lansate de grupuri de hackeri afecteaza direct siguranta nationala".


Citeste integral pe HotNews.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22