HotNews: Oficiali guvernamentali romani au primit interdictie de calatorie in SUA pe motive de coruptie, potrivit presei maghiare

T.d. | 20.05.2015

Pe aceeași temă

Adjunctul asistentului secretarului de stat american, Hoyt Yee, a declarat marti in cadrul unei audieri in Congresul american ca fosti si actuali oficiali guvernamentali romani si bulgari au primit interdictie de calatorie in Statele Unite ale Americii din cauza problemelor de coruptie, potrivit site-ului Maszol, citat de HotNews.

Hoyt Yee a participat marti in Camera Reprezentantilor la o audiere pe tema viitorului relatiilor americano-maghiare.

In cadrul audierii, presedintele republican al subcomisiei pentru afaceri europene si Eurasia din cadrul comisiei de afaceri externe a Camerei Reprezentantilor, Dana Rohrabakherner, a formulat intrebarea catre Departamentul de Stat daca nu aplica Ungariei un standard diferit in comparatie cu Romania si cu Bulgaria.

Diplomatul american a negat faptul ca SUA ar trata in mod diferit Ungaria in comparatie cu alte state. Yee nu a dezvaluit identitatea functionarilor romani si bulgari care au interdictie de calatorie in SUA aratand ca, la fel ca in cazul Ungariei, legea nu ii ofera posibilitatea sa dezvaluie identitatea acestora.
 

Cazul maghiar

Sefa Fiscului din Ungaria a se afla pe lista celor sase responsabili de la Budapesta care au primit interdictie de a intra in Statele Unite. Ildiko Vida a respins insa orice acuzatie de coruptie, si a spus intr-un interviu pentru presa maghiara in luna decembrie 2014 ca pe lista SUA se afla si alte persoane din institutia pe care o conduce, fara a dezvalui numele acestora.

La Budapesta a avut loc in decembrie anul trecut un miting impotriva sefei Fiscului, acuzata de coruptie. Ea a fost insa sprijinita ferm de premierul maghiar Viktor Orban, aflat acum intr-o relatie rece cu Administratia americana. Orban a amenintat-o pe sefa fiscului ungar (NAV) Ildiko Vida cu demiterea in cazul in care nu il da in judecata pe purtatorul de cuvant american Andre Goodfriend care a acuzat-o de coruptie, potrivit Budapestbeacon.com.
 

Adrian Nastase, fara viza de calatorie in SUA

Potrivit unui articol publicat in Jurnalul National in noiembrie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost instiintat ca i-a fost retrasa viza de calatorie in aprilie 2012, cu doua luni inainte de condamnarea sa definitiva, pronuntata in 20 iunie 2012.

"Conform regulamentului 22 CFR 41.122 al Departamentului de Stat si al sectiei 212(a) a legii de Imigrare si Naturalizare Americana, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti doreste sa va anunte pe aceasta cale oficiala ca viza dumneavoastra temporara v-a fost retrasa si nu mai este valabila pentru calatorii in Statele Unite. Aceasta decizie a fost luata in urma informatiilor devenite disponibile dupa obtinerea vizei. Va rugam sa nu incercati sa calatoriti in Statele Unite folosind aceasta viza.

In momentul in care primiti aceasta notificare va rugam sa va prezentati la Sectia Consulara a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti impreuna cu pasaportul pentru a va putea anula viza fizic in pasaport. Daca mai doriti pe viitor sa resolicitati viza pentru a putea calatori spre Statele Unite, va rugam sa urmati instructiunile mentionate pe adresa de site a Ambasadei la http://romania.usembassy.gov
", se arata in scrisoarea publicata de Jurnalul National.

Potrivit sursei citate, Ministerul de Externe arata ca "nu a fost informat in legatura cu interdictia aplicata unor cetateni romani de a intra in SUA. In baza procedurilor specifice consulare si a legislatiei privind protectia datelor personale, eventualele refuzuri de acordare a vizei de intrare in SUA se comunica direct de Ambasada SUA doar persoanelor/cetatenilor romani vizati, daca exista astfel de situatii".

Postul de radio Europa Libera a explicat, la vremea respectiva, de ce Statele Unite adopta astfel de masuri.

Potrivit sursei citate, Statele Unite aplica foarte des asemenea masuri de retragere a unei vize permanente deja acordate, uneori chiar la cererea procuraturii sau a serviciilor diplomatice ale unei tari aliate. Exact la fel a procedat SUA in cazul fostului premier croat Ivo Sanader, ba chiar atunci masura a fost aplicata mult mai devreme, când Sanader abia fusese inculpat, iar nu dupa o prima condamnare.

Statele Unite revoca frecvent vize deja acordate, adesea chiar fara explicatii, acestea fiind furnizate doar daca sunt solicitate de cel în cauza. De-a lungul anilor, ministri central- si sud-americani, din Jamaica si Republica Dominicana, dar si un guvernator din India, si-au vazut suprimat dreptul de a calatori în Statele Unite. Masura este însa provizorie si reversibila.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22